Seul: Donacija novčanica srpskog dinara korejskom muzeju

12. jun 2024.
Ambasador Republike Srbije u Seulu Nemanja Grbić posetio je gradski muzej u Gangnungu, istorijskom gradu na samom istoku Koreje, kako bi ovoj instituciji donirao novčanice srpskog dinara. Donacija je realizovana na inicijativu pomenute kulturne ustanove, kao i Saveta za sport i kulturu grada Gangnung.

Uoči ceremonije donacije novčanica srpskog dinara koje će biti izložene u delu muzeja koji je posvećen istorijatu novca u svetu, a koji je oformljen uz pomoć i sponzorstvo Centralne banke Koreje, upriličen je susret ambasadora sa direktorom muzeja Đo Son-gakom i predsednikom Saveta za sport i kulturu Gangnunga Han Sung-rulom.  

Ambasador Grbić je istakao veliko zadovoljstvo zbog realizacije donacije, predstavljajući u kratkim crtama istorijat srpskog dinara, kao i novca koji je korišćen na našim prostorima, od starog veka do danas. Budući da su donirane novčanice od 50, 100 i 200 dinara, ambasador je govorio o značaju umetničkog i naučnog stvaralaštva Stevana Stojanovića Mokranjca, Nikole Tesle i Nadežde Petrović. Izneo je ideju o institucionalnom povezivanju muzeja novca u Gangnungu sa Muzejom Narodne banke Srbije, u kome postoji respektabilna zbirka eksponata koja svedoči o istorijatu naše nacionalne valute.