Seul: Sastanak ambasadora Grbića sa predsednikom Korejske asocijacije proizvođača automobila

16. maj 2023.
Ambasador Republike Srbije u Republici Koreji Nemanja Grbić sastao se sa predsednikom Korejske asocijacije proizvođača automobila Kang Nam-hunom i saradnicima.

Predsednik Asocijacije, inače bivši savetnik predsednika Republike Koreje za ekonomiju zasnovanu na znanju i predsednik Korejske agencije za energetiku, predstavio je organizaciju i aktivnosti Asocijacije, ističući da je osnovana 1988. godine, a da je danas čini pet najvećih korejskih automobilskih kompanija: „Hyundai Motor“, „Kia“, „GM Korea“, „Renault Korea“ i „SsangYong Motor“. Sagovornik je istakao da su korejske kompanije jedne od globalnih lidera u ovom segmentu industrije, te da je Koreja trenutno 5. najveći svetski proizvođač automobila, a da je u domaćim fabrikama u 2021. godini „Hyundai Motor“ proizveo 1,62 miliona automobila, „Kia“ – 1,4 miliona, „GM Korea“ – 223.623, „Renault Korea“ – 128.328 i „SsangYong Motor“ (od skoro „KG Mobility“) 82.009.

Ambasador Grbić je zahvalio na iznetim informacijama i sagovornika upoznao sa bogatom tradicijom auto-industrije u Srbiji, koja seže u međuratni period, a da se posebno posle Drugog svetskog rata auto-industrija profilisala kao jedna od vodećih grana industrije u Srbiji, tj. bivšoj Jugoslaviji. Predstavio je neke od najvećih investicija u ovoj oblasti, ukazavši da, iako trenutno u Srbiji nema prisutnih velikih korejskih proizvođača automobila, više korejskih kompanija („Yura“, „LS“, „Kyungshin Cable“) proizvodi delove za auto-industriju (kablove, električna kućišta i sl), uglavnom namenjene za izvoz korejskim fabrikama automobila u drugim evropskim zemljama. Podvukao je da se nadamo da će najveći korejski proizvođači u narednom periodu uvideti potencijale i olakšice koje Srbija može da ponudi kada je reč o privlačenju stranih investicija u ovu industrijsku granu.