Komunikacija Vučića i Makrona učestala, susret odlična stvar

31. Jan 2021.
Komunikacija između predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona je veoma učestala, poručio je večeras ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dodajući da je odlična stvar da se predsednik Srbije, čak i u trenutnim međunarodnim okolnostima obeleženim epidemijom Kovida-19, viđa ili čuje sa svetskim liderima.

Selaković je gostujući na TV Pink rekao da ga ne čudi što će se sutra održati sastanak dvojice zvaničnika i naveo da je agenda veoma sadržajna.

„Srbiju i Francusku, naročito od dolaska predsednika Makrona na čelo Francuske, od oživljavanja nekadašnjeg sporazuma o strateškom partnerstvu, vezuje mnogo toga. Pored dijaloga između Beograda i Prištine, koji je i te kako važan, tu je i naše napredovanje u postupku pridruživanja EU i sve sadržajnija ekonomska saradnja i sve veće francuske investicije u Srbiju", naveo je Selaković.

Predsednik Srbije izjavio je večeras u Parizu da će njegov sutrašnji sastanak sa predsednikom Makronom biti njihov 11. susret, a da će ključne teme biti Kosovo i Metohija, evrointegracije Srbije i bilateralni odnosi dve zemlje.

Vučić: Sa Makronom sutra 11. put - o KiM, EU i bilateralnim odnosima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Parizu, gde će se sutra sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, da će to bili njihov 11. susret, a da će ključne teme biti Kosovo i Metohija, evrointegracije Srbije i bilateralni odnosi dve zemlje.

„Razgovaraćemo o mnogo važnih stvari, ovo je naš 11. susret. Markon je jedan od najvažnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije, a njegova poseta Srbiji 2019. godine bila je od istorijskog značaja za naše odnose i od tada naša politička i ekonomska saradnja imaju samo uzlazni nivo", rekao je Vučić za TV Pink.

Preneo je da će ključne teme biti - Kosovo i Metohija, evropske integracije Srbije, kao i bilateralni odnosi Srbije i Francuske, među kojima su najvažniji ekonomski donosi.

Kada je reč o KiM, Vučić je istakao da će Francuska predsedavati EU u prvoj polovini 2022. godine, a ta zemlja, kaže, želi da se do tada postignu određeni rezultati.

„Imajući u vidu težinu situacije sa kojom se suočavamo na celom Balkanu, to nije nimalo lako, ali biću vrlo iskren i otvoren i govoriti sa Makronom o tome", najavio je Vučić.

Po pitanju evropskih integracija Srbije, Vučić je istakao da je važno da se konačno, na osnovu predloga koji je Francuska iznela EK, a Srbija prihvatila, primeni nova metodologija.

„Da se otvori više poglavlja, kroz tzv. klastere do juna, pa do decembra još dva puta toliko. Ali, mi moramo da uradimo važne stvari u oblasti vladavine prava i kroz ekonomiju da napredujemo", rekao je Vučić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Vučić je podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i Francuske 2019. dostigla 1,2 milijarde, a bila bi, kaže, danas i veća, umesto pada od šest odsto u 11 meseci prošle godine, zbog pandemije korona virusa.

Vučić je rekao da su za Srbiju važni projekti koje realizuje sa francuskim kompanijama, „Suec" za deponiju Vinča, aerodrom koji „Vansi" gradi velikom brzinom, ali svakako i izgradnja metroa.

„Izgradnja metroa nije više samo priča, izborna priča, već stvarnost koja će se dogoditi. Uz metro će Beograd dobiti važne prednosti, izjednačiti se sa mnogim važnim evropskim centrima", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je realan rok za njegovu izgradnju 2028. godina, Vučić je rekao da će se pokušati da se završi do kraja 2027. ili 2028. godine.
„Sutra ćemo preciznije i više pričati o tome, dodatno ću razgovarati sa Makronom. Finansiranje je rešeno, 80 miliona kroz trezor Francuske banke, ostalo preko komercijalnih banaka. Nemamo problem sa javnim dugom", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug