Selaković: Radićemo organizovano na vraćanju kulturnog blaga

08. feb 2021.
Država će ubuduće raditi organizovano na vraćanju kulturnog blaga u Srbiju, koje je u burnom vremenu tokom ratova izneto iz zemlje, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je za TV Hepi rekao da će uskoro biti potpisan protokol o saradnji Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za kulturu i informisanje.

„Protokol i saradnji dva ministarstva će definisati mnoga pitanja koja su od značaja, a to su kulturna diplomatija, pitanje kulturno-informativnih centara i imenovanje ljudi koji će ih voditi, programa koji će se tamo odvijati", rekao je Selaković.

Kako je naveo, jedna od aktivnosti biće organizovano prikupljanje i vraćanje u Srbiju našeg kulturnog blaga, koje se tokom rata našlo van granica zemlje u privatnim kolekcijama.

„Cilj je da pokušamo da to blago, koje je opstalo i koje je sačuvano možda zato što je bilo van naših granica, da ga polako vraćamo", rekao je Selaković.

Govoreći o vraćanju portreta Čedomilja Mijatovića u vlasništvo Srbije, on je pohvalio aktivnost Ambasade u Londonu i ambasadorke Aleksandre Joksimović koja je dala lični doprinos u vraćanju portreta.

Inače, Mijatović je bio među prvih 16 akademika, utemeljivač Narodne banke, u tri mandata ambasador u Velikoj Britaniji, i ostavio je neizbrisiv trag u odnosima dva narodu.

„Portret je pripadao njegovoj ćerki. Živela je teško i portret ostavila anglikanskom pastoru koja je brinuo o njoj. Ta je slika vraćena u našu ambasadu", naveo je on.

Izvor: Tanjug