Arno Gujon razgovarao s predstavnicima Srba i gradonačelnikom Kumanova

19. jun 2022.
Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u službenoj je poseti Severnoj Makedoniji, gde je u razgovoru s predstavnicima Srba, preneo spremnost Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, da kroz sufinansiranje projekata pomaže njihove napore da sačuvaju svoj identitet u ovoj zemlji. On se, takođe, sastao s gradonačelnikom Kumanova Maksimom Dimitrijevskim s kojim je razgovarao o podršci srpskoj zajednici u ovom gradu.

Gujon je imao sastanak s predsednikom KUD-a „Srpski vez“ Daliborom Kitanovićem i članovima ovog društva koje je angažovano na očuvanju srpskog jezika i kulture u Makedoniji. On je otvorio koncert KUD-a „Srpski vez“ povodom devete godišnjice njihovog rada i poručio folklorašima da na najlepši mogući način čuvaju srpsku kulturu i identitet u Severnoj Makedoniji.

Zajedno s ambasadorkom Srbije u Severnoj Makedoniji Nevenom Jovanović, Arno Gujon je položio venac ispred kripte crkve Svetog Arhangela i Mihaila u Skoplju gde počivaju srpski vojnici stradali u Prvom svetskom ratu.

Takođe, posetio je spomen-kosturnicu na brdu Zebrnjak podignutu u čast poginulim srpskim vojnicima tokom  Kumanovske bitke  u  Prvom balkanskom ratu i manastir Svetog Đorđa u Staro Nagoričanu, zadužbinu kralja Milutina iz 14. veka.