Dačić sa podsekretarom UN za mirovne operacije i šeficom UNMIK

15. maj 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroom i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolin Zijade.

Sagovornici su razgovarali o doprinosu naše zemlje svetskom miru kroz učešće predstavnika Srbije u mirovnim operacijama i unapređenju saradnje sa UN.

Razgovarano je o važnosti nastavka angažmana Misije UNMIK po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije SB UN 1244, kao i o aktuelnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu poslednjih incidenata koje dodatno povećavaju napetosti. Tema razgovora bila je i perspektiva dijaloga Beograda i Prištine.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao da je Srbija posvećena dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje aktuelnih problema, ali  da je suština u poštovanju dogovorenog. U tom kontekstu, naglasio je da je neophodna implementacija preuzetih obaveza, pre svega osnivanje Zajednice srpskih opština, iako je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo deset godina.

Lakroa je pohvalio učešće predstavnika Srbije u misijama pod mandatom UN i, pre svega, kvalitet i profesionalnost njihovog angažovanja. Dačić je potvrdio spremnost Srbije da i dalje bude značajan učesnik u mirovnim operacijama UN, dajući tako svoj doprinos izgradnji mira i bezbednosti u svetu.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će dobra saradnja biti nastavljena i ubuduće.