Đurić: Politika Srbije zasniva se na viziji o zajedničkoj evropskoj budućnosti

04. jun 2024.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić otvorio je danas međunarodnu konferenciju „Kvadratura kruga: Upravljanje promenama u savremenim međunarodnim odnosima“, koju organizuju Institut za međunarodnu politiku i privredu, i Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Otvarajući skup, ministar je ukazao da se svet već duže vreme suočava sa izuzetno teškim, nepredvidivim i nestabilnim okolnostima, kao i ozbiljnim izazovima i krizama, koji postaju sve brojniji i složeniji.

„Rat u Ukrajini, eskalacija sukoba i humanitarna katastrofa u Gazi, kao i znatno povećani rizici od terorističkih pretnji svedoče o ozbiljnoj ugroženosti globalnog mira i bezbednosti“, ocenio je Đurić.

Paralelno sa tim, kako je dodao ministar, sve zemlje suočavaju se sa ozbiljnim posledicama ekonomske, energetske i klimatske krize, te da je izvesno da će rešavanje ovih problema, kao i izazova migracija, ekonomske i socijalne nejednakosti, ostati u fokusu čitave međunarodne zajednice.

 Đurić je podsetio da je još 2019. godine predsednik Aleksandar Vučić definisao pet nacionalnih prioriteta državne politike, a to su očuvanje unutrašnjepolitičke i regionalne stabilnosti, očuvanje nezavisnosti i samostalnosti u odlučivanju političkih institucija, očuvanje naše vojne neutralnosti, kao i ekonomski razvoj i rad na demografskom jačanju i oporavku Srbije.

Kada je reč o putu Srbije ka Evropskoj uniji, ministar je rekao da je strateško opredeljenje naše države punopravno članstvo, ali da proces pristupanja predstavlja izazovan put koji zahteva duboke reforme i prilagođavanje.

„Uvereni smo da je to najbolji put za budućnost naše zemlje. Evropske vrednosti, principi demokratije, vladavine prava i ljudskih prava su temelj na kojem želimo da gradimo naše društvo i institucije“, naveo je Đurić uz nadu da će napori i ostvareni rezultati Srbije na ovom putu biti prepoznati i na adekvatan način vrednovani.

 Istakao je da naša zemlja vodi spoljnu politiku zasnovanu na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, uz poštovanje principa međunarodnog prava. Šef srpske diplomatije podsetio je da je Srbiji 2008. godine naneta istorijska nepravda upravo grubim kršenjem međunarodnog prava - jednostrano proglašenom nezavisnošću tzv. Kosova.

Govoreći o trenutnoj situaciji na KiM, ministar je ukazao da je srpska zajednica izložena sistematskom šikaniranju, kršenju kolektivnih ljudskih, političkih i ekonomskih prava.

„Mislim da ova tema zavređuje da bude predmet ne samo proučavanja, već i javnog i jasnog izjašnjavanja šire akademske zajednice“, istakao je Đurić.

Ministar je organizatorima skupa čestitao na njihovom predanom radu i poželeo uspešan skup, te istakao nadu da će zaključci i preporuke sa ove međunarodne naučne konferencije doprineti još kvalitetnijem razumevanju međunarodnih odnosa.