Đurić sa Jamašitom: Dugogodišnja dobra saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu

03. jun 2024.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom.

Potvrđujući dugogodišnju dobru saradnju, ministar Đurić je poručio da je Srbija ponosna na ostvarene rezultate koji su proistekli iz partnerskog odnosa Srbije i  Kancelarije UN u Beogradu, te istakao nadu da će u narednom periodu doći i do proširenja i unapređenja zajedničkih aktivnosti.  

U kontekstu odnosa Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije ukazao je da Srbija veoma ceni rad Kancelarije UN u Beogradu, posebno imajući u vidu da predstavlja glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji. 

Cilj jednostranih poteza Kurtijeve politike, prema rečima ministra, jeste potpuno iseljavanje Srba sa prostora Kosova i Metohije. 

Đurić je naglasio i da, ne samo da nije došlo do povratka interno raseljenih lica na njihova vekovna ognjišta, već je u prethodnoj godini, zbog eskalacije pritisaka Prištine, prostor naše južne pokrajine napustio zabrinjavajući broj Srba.

Za Srbiju je od posebne važnosti, kako je podvukao ministar, razmatranje pitanja KiM u Savetu bezbednosti UN, u skladu sa Rezolucijom 1244, kako bi i Savet i međunarodna zajednica bili redovno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji.

Naglasio je i da Srbija ostaje posvećena dijalogu i da će uvek biti konstruktivan partner u procesu normalizacije odnosa, kao i da će nastaviti da se zalaže za mir i stabilnost u regionu.