Đurić sa stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji

10. jun 2024.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa stalnim predstavnikom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Republici Srbiji Jakupom Berišem, kome je preneo zahvalnost naše zemlje za višedecenijsku saradnju i podršku koju pruža UNDP.

Ministar Đurić istakao je da su Ujedinjene nacije jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije, a da je UNDP jedan od ključnih činilaca tog partnerstva, naročito u kontekstu sprovođenja Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja.

Jedan od najsvetlijih segmenata naše saradnje, prema Đurićevim rečima, jeste program „Tačka povratka“ koji je, svojim ciljevima, odnosno promocijom cirkularnih migracija, višestruko koristan i komplementaran naporima Vlade Republike Srbije na povezivanju, povratku i doprinosu mladih ljudi sveukupnom razvoju zemlje.

Osvrnuvši se na današnju 25. godišnjicu usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, šef srpske diplomatije iskoristio je priliku da podseti da se ovim dokumentom garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo.

S tim u vezi, ministar je podvukao značaj poštovanja principa međunarodnog prava i očuvanja statusne neutralnosti prilikom označavanja takozvanog Kosova u svim regionalnim projektima i platformama koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UNDP, odnosno važnost doslednog uvažavanja odredbi Rezolucije SB UN 1244.

Uz ponovljenu podršku radu UNDP i težnju naše strane za bližom saradnjom, sagovornici su razmotrili mogućnosti novih zajedničkih projekata koji bi doprineli ostvarenju ciljeva održivog razvoja i Srbiju dodatno afirmisali kao aktera regionalnog razvoja i stabilnosti.