Đurić: Srbija želi odnos poverenja i saradnje sa svim članicama EU

13. jun 2024.
Na marginama Samita lidera Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, šef srpske diplomatije Marko Đurić razgovarao je sa zamenikom generalnog direktora u Evropskoj službi za spoljne poslove Markom Makovcem.

Konstatujući da je članstvo u EU naše strateško opredeljenje i spoljnopolitički prioritet, ministar je ukazao da je Srbija iskreno posvećena reformama koje su od značaja za naše evrointegracije, kao i da težimo da gradimo odnos poverenja i saradnje sa svim državama članicama EU.

"Želimo da imamo što aktivnije razgovore sa državama EU, kako bismo ih informisali o dosad realizovanim, ali i budućim planovima u oblasti evrointegracija", rekao je šef srpske diplomatije.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, ministar je naglasio da je Srbija konstruktivna strana u dijalogu, kao i da mora jasno da govori o poziciji Beograda i opstrukcijama Prištine u pregovorima i sprovođenju sporazuma. Takođe, upoznao je sagovornika i o situaciji u kojoj se nalaze Srbi u našoj južnoj pokrajini.

Đurić je ocenio da su mir i stabilnost u regionu jedan od naših prioriteta, i da Srbija posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i izgradnji što boljih dobrosusedskih odnosa.