Intenzivirati političku i ekonomsku saradnju Srbije i Norveške

29. Mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške Jornom Eugenom Jelstom.

Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Norveške dobri, da ih prati trend širenja oblasti međusobne saradnje i poručio da je Srbija zainteresovana za dalje jačanje političkog dijaloga na svim nivoima.

Selaković je ukazao da bi ekonomska saradnja mogla biti intenzivnija, da treba da prati pozitivan trend prisutan u političkim odnosima, i pozvao norveške investitore da u narednom periodu, a naročito u kontekstu obostranog ekonomskog oporavka nakon pandemije virusa korona, pojačaju prisustvo na srpskom tržištu.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU, i zahvalio Norveškoj koja, iako nije članica EU, izražava spremnost da pomogne našoj zemlji iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa.

Angažovanje na unapređenju regionalne saradnje jedan je od prioriteta Srbije, rekao je Selaković, istakavši da je inicijativa „mini šengen“ dobra osnova u tom pravcu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je ponovio stav da je Srbija opredeljena za postizanje održivog kompromisnog rešenja, kao i da bi takvo rešenje bilo osnov za punu stabilizaciju, pomirenje i dugoročni napredak regiona.

Ministar je zahvalio Norveškoj na donacijama medicinske opreme Srbiji u cilju borbe sa korona virusom, odao joj priznanje na uspešnoj borbi protiv epidemije kroz odgovoran pristup norveških vlasti i poželeo joj da se što pre izbori sa ovim izazovom.