Jasna i nedvosmislena podrška Grčke članstvu Srbije u EU

05. Apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zahvalio je danas Grčkoj na jasnoj, nedvosmislenoj i snažnoj podršci našem evropskom putu, ističući da su naši grčki prijatelji i strateški partneri među onima koji najsnažnije podržavaju punopravno članstvo Srbije u EU.

Selaković je, na konferenciji za novinare nakon bilateralnog susreta sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom, istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Grčke na izuzetno visokom nivou, navodeći da su dve zemlje među retkima koje su u vreme pandemije povećale trgovinsku razmenu.

Srbija je, prema Selakovićevim rečima, izrazila spremnost da se, kada epidemiološki uslovi to dozvole, održi četvrtka sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti Krit, gde je u planu otvaranje počasnog konzulata Srbije.

Sa šefom grčke diplomatije Selaković je, kaže, razgovarao i o povezivanju i jačanju saobraćajnih veza, ukazujući da Srbija završava brzu prugu od Beograda do Novog Sada i da se nastavlja gradnja ka severu zemlje ka Subotici, pa ka Budimpešti, a takođe je planirana i izgradnja brze pruge do Niša.

„Nakon toga Srbija je zainteresovana da gradi južni krak te pruge koji će preko Severne Makedonije ići ka Grčkoj, tačnije ka Solunu i luci Pirej. To su strateški važni projekti za čitav region”, naveo je ministar.

Selaković je sa grčkim kolegom razgovarao o tome da je Srbija nakon izgradnje Balkanskog i Turskog toka kao strateškog izvora snabdevanja gasom zainteresovana za diversifikaciju, a bilo je, kaže, reči i o važnosti završetka izgradnje projekta interkonektora između Srbije i Bugarske, koji će omogućiti povezivanje tržišta Srbije sa grčkom lukom u Aleksandropolisu odakle će takođe moći da se snabdeva gasom.

Srpski ministar je pozdravio inicijativu o potrebi organizovanja trilateralnog sastanka između Grčke, Severne Makedonije i Srbije, na kojem bi se razgovaralo o projektima u oblasti saobraćaja, energetike i infrastrukture.

Ministar Selaković je informisao grčkog kolegu o inicijativi da se u čast 200. godišnjice početka grčkog ustanka i obnove grčke državnosti u novom veku jedna ulica u srpskoj prestonici nazove po Joanisu Kapodistrijasu.

Šef srpske diplomatije je i ovom prilikom zahvalio Grčkoj na snažnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci u traganju za održivim rešenjem za pitanje Kosova i Metohije.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas izjavio je da njegova zemlja snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija, navodeći da je za Grčku važno da Srbija što pre postane članica EU.

“To je njena prirodna pozicija”, rekao je Dendijas, koji je čestitao Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na izvanrednom procesu vakcinacije.

Šef grčke diplomatije naveo je da su ukupne grčke investicije u Srbiji između 2,5 i 3,5 milijardi evra i da grčke firme zapošljavaju oko 25.000 ljudi, te da postoji želja da se taj broj poveća na 100.000, a saradnju bi, prema njegovim rečima, trebalo pojačati i u oblastima energetike i odbrane.

Dendijas je podsetio da je nedavno bio u poseti BiH, za koju bi, kako je rekao, takođe želeo evropsku budućnost, jer, kako je objasnio, „ne možemo da dozvolimo da BiH postane jedna crna rupa u Evropi”.