Ministar Dačić se sastao sa GS Centralno-evropske inicijative Robertom Antonioneom

24. feb 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se 24. februara 2023. godine u Beogradu sa Generalnim sekretarom Centralno-evropske inicijative Robertom Antonioneom.

Tokom razgovora istaknuto je da Republika Srbija, kao sukcesor jednog od četiri osnivača Centralno-evropske inicijative, pridaje izuzetan značaj ovoj inicijativi.

Republika Srbija posvećuje posebnu pažnju unapređenju regionalne saradnje, naročito kroz učešće u regionalnim inicijativama, što neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU. Visoko cenimo ličnu posvećenost i doprinos Generalnog sekretara Antonionea i njegovog tima produbljivanju saradnje između zemalja članica CEI i jačanju vidljivosti organizacije.

Generalni sekretar Centralno-evropske inicijative Antonione zahvalio je na aktivnom učešću Republike Srbije i lično prvog potpredsednika Vlade i ministara spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića u aktivnostima CEI, što doprinosi njenoj efikasnosti i unosi novu energiju i vidljivost u njen rad.

Kako je istakao, saradnja sa EU i saradnja u kontekstu evropskih integracija su ključni faktori političkog delovanja i ciljevi CEI. Razvoj odnosa sa institucijama EU je apsolutni prioritet, i u tom smislu, CEI će nastaviti da pruža punu podršku zemljama članicama, uključujući Republiku Srbiju, na njihovom putu ka EU.