Ministar Đurić sastao se sa predsednicom Severne Makedonije Siljanovskom Davkovom

13. jun 2024.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa predsednicom Republike Severne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom na marginama Samita „Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi“, koji se održava u Skoplju.

Ministar Đurić preneo je predsednici Siljanovskoj Davkovoj čestitke i pozdrave predsednika Vučića, ponovivši opredeljenje Srbije ka prisnijoj saradnji sa Severnom Makedonijom.

Podvukavši da su Srbija i Severna Makedonije dve prijateljske zemlje, Đurić je ocenio da temelji naših dobrosusedskih odnosa počivaju, ne samo na zajedničkoj istoriji, već i na tradicionalno bliskim vezama dva naroda.

Produbljivanje saradnje u svim oblastima, a posebno u ekonomiji, jedan je od naših prioriteta, ukazao je Đurić, dodajući da inicijativa "Otvoreni Balkan" pruža velike mogućnosti u tom cilju.

Istakao je da posebno važnu sponu naše dve zemlje predstavljaju Srbi u Severnoj Makedoniji i Makedonci u Srbiji, te da su prijateljski odnosi naša dva naroda i dve države od suštinske važnosti i za stabilnost čitavog regiona.

Đurić je rekao da Srbija posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i negovanju što boljih dobrosusedskih odnosa, što je, prema njegovim rečima, nerazdvojni deo evropskih integracija i, istovremeno, jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike.

„Za Republiku Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima“, zaključio je Đurić.