Obraćanje PPV i MSP Dačića na svečanom obeležavanju Dana Afrike

25. maj 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanoj proslavi Dana Afrike u Palati Srbija.

Govor ministra Dačića na prijemu priređenim ovim povodom prenosimo u celosti:

Vaše ekselencije,

Dame i gospodo,

Dragi prijatelji,

Dobrodošli u Beograd i Srbiju – drugi dom afričkih prijatelja, saveznika i partnera. Srbija, a nekada Jugoslavija, je za afričke, ali i svetske državnike, zemlja starih poznanika, srdačne dobrodošlice i iskrenog prijateljstva. Mi znamo da uvažavamo i negujemo različitosti, svesni da su upravo te različitosti bogatstvo na kojem gradimo naše odnose.

U svetu koji sve više karakteriše krizno i nepredvidljivo okruženje, u vremenu velikih globalnih izazova, pravi je trenutak za potvrdu starih i proverenih prijateljstava. Naše savezništvo i razumevanje prekaljeni su u ne tako davnim, herojskim vremenima antikolonijalne i oslobodilačke borbe. Naši tadašnji podvizi predstavljaju trajnu inspiraciju. Dužni smo da toj borbi potvrdimo značaj i danas. Upravo nas nepredvidiva međunarodna dinamika opominje da negujemo istorijska savezništva kako bi zajednički osmislili odgovore na aktuelne izazove.

Srbija ima potrebno iskustvo, senzibilitet i pouzdanost u kontaktu sa bliskim i prijateljskim afričkim narodima i državama. Iako su veze Afrike i Evrope milenijumske i civilizacijske, one su istovremeno, u značajnim segmentima prethodnih vekova, opterećene bremenom osvajačke i kolonijalne prošlosti. Takva vrsta diskriminatorskog i imperijalnog odnosa Srbiji je bila i ostala nepoznata, strana i odbojna. Srbija je uvek i na sve načine pomagala borbu za dekolonizaciju i oslobođenje potlačenih naroda. Kao ni u prošlosti, tako ni danas, Srbija u Africi i u afričkim zemljama nema nikakve skrivene planove. Svojim ličnim delovanjem osmišljavam i realizujem, usuđujem se reći, ambiciozne afričke turneje. Uveren sam da na ovaj način, kroz direktne kontakte, otvaramo nove horizonte saradnje i usmeravamo je ka oblastima od zajedničkog interesa.

Srbija želi da sadržinski ispuni povoljan politički bilateralni okvir sa većinom afričkih zemalja kroz konkretizaciju projekata. Na tragu višedecenijskog iskustva i primera dobre prakse u ravnopravnoj saradnji, kako je koncipirana i praktikovana i kroz Pokret nesvrstanih zemalja, Srbija je obnovila stara prijateljstva i ponovo krenula prepoznatljivim putevima savezništva sa Afrikom. Proglašenje 25. maja za Dan prijateljstva s narodima Afrike u Srbiji, na moj predlog, simboličan je način da se pokaže naša posvećenost produbljivanju saradnje sa afričkim kontinentom.

Upravo se danas, 25. maja, obeležava šest decenija od formiranja tada organizacije Afričkog jedinstva, a danas Afričke unije. Afrička unija je od svog formiranja značajno doprinela miru i stabilnosti afričkog kontinenta. Stoga, smatram da uloga Afričke unije treba i može da bude odlučujuća za relevantna afrička pitanja u 21. veku. Međunarodni ugled Srbije prevazilazi klasične parametre veličine i snage, te predstavlja prepoznatljiv adut na međunarodnoj pozornici i privlačnu snagu za kompetentne globalne aktere. Stoga, Srbija će nastaviti da bude spona u saradnji sa Afričkom unijom sa različitim regionima.

Iako regionalni nastup ima posebnu važnost u normalizaciji svetskih tokova, izazovi sa kojima se suočavamo su sve kompleksniji i zahtevaju globalnu saradnju. U trenutnim okolnostima, poseban impuls u međunarodnoj areni bi trebalo da pruži i usaglašen i principijelan nastup, gde se potencira neselektivno poštovanje međunarodnopravnih principa, Povelje UN i opšteprihvaćenih pravila saradnje. Ne bismo smeli da doslednost u poštovanju „pravila igre“ prilagođavamo dnevnopolitičkim interesima. Upravo zato, zahvalni smo afričkim državama koje, skoro sve, poštuju teritorijalnu celovitost i suverenitet Republike Srbije i ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova“.

U multilateralnim forumima u svom spoljnopolitičkom nastupu posebnu pažnju posvećumo Africi. To je slučaj i sa kandidaturom Srbije za organizaciju EKSPO 2027, gde Srbija nastoji da bude „afrički kandidat“ i da logistički i konceptualno pomogne učešće ovih zemalja na izložbi ukoliko bude izabrana. Pored toga, sa ponosom ističemo da je Republika Srbija od prošle godine postala jedan od osnivača Grupe prijatelja za Prioritet Afrika u Unesko. Mi smo zagovornici što sveobuhvatnije i sadržajnije podrške Unesko Africi, ne samo zarad blagostanja afričkih zemalja, već i za dobrobit celokupnog članstva organizacije. Uostalom to je deo onoga što radimo i tokom našeg mandata u okviru Izvršnog saveta Unesko, što ćemo i nastaviti, ali samo ukoliko, uz vašu podršku, budemo reizabrani. Stoga koristim ovu priliku da pozovem vaše zemlje da podrže kandidaturu Srbije za ponovni reizbor u članstvo IS Uneska u trećem uzastopnom mandatu (2023-2027), na 42. zasedanju Generalne konferencije Uneska u novembru 2023.godine.

Takođe, nastavićemo da učestvujemo u mirovnim misijama na kontinentu, sa željom da ih u budućnosti bude što manje, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u okviru sada već širom Afrike poznatog projekta „Svet u Srbiji“.

Iako su politička i bezbednosna pitanja, često sa razlogom, visoko na skali spoljnopolitičkih prioriteta, oživljavanje i dostojna prezentacija afričkih tradicija i kulturnog nasleđa su od neprocenjivog značaja. Srbija ovde ima značajno iskustvo, stručnost, ali najvažnije od svega – istorijsko i institucionalno pamćenje. Muzej afričke umetnosti u Beogradu već decenijama jeste prestižna referentna tačka za regionalne i evropske istoričare, istoričare umetnosti, savremene umetnike i, jednostavno, poznavaoce i poštovaoce prefinjenog, a kompleksnog umetničkog izraza Afrike. Muzej postoji još od 1977. i predstavlja verovatno i jedini „anti-kolonijalni“ muzej afričke umetnosti u Evropi, čiju postavku čine isključivo predmeti dobijeni kao (privatni ili državni) pokloni ili regularnim komercijalnim putem.

Dragi prijatelji,

Srbiju i Afriku spaja nesalomljivi slobodarski duh, kojem dugujemo ponos i slobodu. Možda se baš zato razumemo i poštujemo, a uveren sam da ćemo se u budućnosti i više oslanjati jedni na druge.

Živela Srbija, živela Afrika!