Odnosi Srbije i Češke oduvek prijateljski

30. Mar 2021.
Ministar inostranih poslova Češke Republike Tomaš Petriček razgovarao je u odvojenim susretima u Beogradu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, sa kojima je razmotrio unapređenje saradnje dveju država.

Tokom razgovora predsednika Vučića i ministra Petričeka razmotrene su mogućnosti investicija, povećanja trgovinske razmene i brojni projekti u raznim oblastima od interesa za dve zemlje.

Tom prilikom, predsednik je kazao da će privredna saradnja naših zemalja doprineti da se ozbiljne ekonomske posledice pandemije što pre ublaže zajedničkim delovanjem na budućim projektima, koji će podići kvalitet života ljudi.

Predsednik Vučić istakao je da je Srbija postala jedna od zemalja sa najboljim uslovima za strane investitore, budući da je politički stabilna i da ima sjajan tim stručnjaka koji su napornim radom stvorili izuzetnu invesiticionu klimu.

Premijerka Brnabić zahvalila je na podršci Češke u procesu integracija, kao i na zalaganju za jaču regionalnu saradnju, pre svega kroz delovanje Višegradske grupe.

Premijerka je rekla da je Srbija na evropskom putu i posvećena reformskim procesima u oblasti vladavine prava, izrazivši uverenje da će nova metodologija pristupanja omogućiti bolju valorizaciju postignutih rezultata.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izrazio je spremnost za jačanje veza između dva parlamenta, upoznavši sagovornike sa aktivnostima i prioritetima rada Narodne skupštine i njenom ulogom u reformskim procesima.

Predsednik Skupštine Dačić i ministar Petriček saglasili su se kada je reč o intenziviranju kontakata i poseta parlamentarnih grupa prijateljstva i  parlamentarnih odbora, kao i da treba organizovati posete na nivou predsednika parlamenata.

Ministar Petriček  istakao je da je uveren da će privrednici naći prostor za unapređenje saradnje, kao i za investiranje i realizaciju novih projekata i naglasio da je bilateralna saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

Ministar je uputio podršku Češke u procesu evrointegracija, ističući da se ova zemlja snažno zalaže za proširenje Evropske unije.

Konstatovano je da su redovni susreti zvaničnika od izuzetnog značaja za unapređenje saradnje, ali i da su odnosi naših zemalja uvek bili bliski, prijateljski i bez otvorenih pitanja.