Odnosi Srbije i Estonije dobri i bez otvorenih pitanja

01. Mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorkom Republike Estonije Kristi Karelson koja Srbiju pokriva na nerezidencijalnoj osnovi iz Budimpešte.

Ministar Selaković istakao je da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i bez otvorenih pitanja, uz značajan potencijal za unapređenje.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Estoniji na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija i naglasio da reforme ostaju u fokusu Vlade Srbije, dodavši da značajan ostvareni napredak Srbije nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora sa EU. Prema njegovim rečima, za našu zemlju ohrabruju poruke da Estonija podržava agendu proširenja EU.

Ministar Selaković ukazao je da Srbija želi da intenzivira sve oblike ekonomske saradnje sa Estonijom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene. Istakao je da postoje mogućnosti za dalje unapređenje odnosa, izdvojivši IT sektor i digitalizaciju, gde, kako je naglasio, može mnogo da se nauči od Estonije kao zemlje lidera u toj oblasti.

Selaković je izrazio nadu da će se, zajedničkim angažmanom, intenzitet političkog dijaloga i razmena bilateralnih poseta povećati, a imajući u vidu dobre odnose naših zemalja, pozvao je estonske investitore da u narednom periodu pojačaju svoje prisustvo na tržištu Srbije.