PPV i MSP Ivica Dačić otvorio Mesec Frankofonije

01. mar 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je večeras Mesec Frankofonije u Palati Srbija.

Pored ministra Dačića, o značaju Frankofonije i doprinosu Srbije toj organizaciji govorili su i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoiu u svojstvu predsednice Grupe frankofonih ambasadora, ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar u svojstvu potpredsednika Grupe frankofonih ambasadora, kao i prva dama Srbije Tamara Vučić.

Mnogobrojne zvanice su zatim imale priliku da pogledaju reportažu u produkciji „TV5 Mond“, pod nazivom „Pravac  Frankofonija - Srbija“, koji je najavio reporter Ivan Kabakof.

 

Govor ministra Dačića prenosimo u celosti:

 

Vaše Ekselencije,

Dame i gospodo,

Dragi prijatelji,

Želim vam srdačnu dobrodošlicu na svečano otvaranje Meseca Frankofonije, čiji se početak simbolično obeležava u Palati Srbija. Ovo istorijsko zdanje, koje u sebi nosi svu složenost političkih, kulturnih i društvenih odnosa na ovim prostorima, svečano je otvoreno povodom održavanja Prve konferencije šefova država i vlada Nesvrstanih zemalja. Upravo je Pokret nesvrstanih ujedno bio i jedan od foruma za negovanje prijateljskih veza sa frankofonim državama Azije i Afrike i pre njihovog formalnog priključenja bogatoj porodici Frankofonije.

 

Dame i gospodo,

Srbija se pridružila velikoj i raznovrsnoj porodici frankofonih zemalja, najpre kao posmatrač 2006. godine, a potom i kao pridruženi član 2018. godine. Danas, nakon skoro 17 godina uspešne saradnje, Srbija želi da se dodatno uključi u aktivnosti Frankofonije i svojim punopravnim članstvom doprinese promociji i jačanju osnovnih vrednosti i postulata ove organizacije.

Uveren sam da ćemo unapređenjem svog statusa i sticanjem punopravnog članstva dati svoj aktivni doprinos daljoj konsolidaciji Frankofonije, uz punu podršku sprovođenju započetih reformskih procesa, a u cilju dalje modernizacije, jačanja značaja i spremnosti da budemo deo rešenja i odgovora na mnogobrojne krize sa kojima se suočava frankofoni svet.

Kriza u kojoj se nalazi multilateralizam nas ujedno i obavezuje da posvetimo posebnu pažnju širim oblicima povezivanja zasnovanih na poštovanju različitosti i jačanju međusobnih veza zarad bolje, svetlije i nadasve zajedničke budućnosti. Upravo zato će Srbija nastaviti da radi na intenziviranju obrazovnih, naučnih, kulturnih i ukupnih veza sa zemljama Frankofonije, kao i na jačanju miroljubivog, interkulturnog dijaloga i razmene.

Srbija visoko ceni posvećenost Frankofonije promovisanju jednakosti na svim nivoima, postizanju Ciljeva održivog razvoja, kao i pozive na mirno rešavanje svih kriza i sukoba u frankofonom svetu, a u skladu sa principima Povelje UN. Boreći se za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Srbija istovremeno pruža i nedvosmislenu podršku teritorijalnoj celovitosti svih zemalja članica Ujedinjenih nacija. Smatramo da upravo na ovaj način branimo i štitimo temeljne principe međunarodnog prava. 

U svetu obeleženom sve učestalijim pretnjama miru i bezbednosti, krizama demokratije i napadima na prava i slobode, Frankofonija može da odigra važnu ulogu, pružajući efikasne odgovore, zasnovane na dijalogu, razumevanju, solidarnosti i međusobnoj podršci njenih članica.

Srbija je zemlja sa bogatom frankofonom i „frankofilom“ tradicijom. Frankofonija je za Srbiju stvar izbora, a naša duboka posvećenost njenim principima nas inspiriše da joj nađemo visoko mesto u svim segmentima našeg društva.

Već skoro dva veka u srpskim obrazovnim institucijama francuski jezik se uči na svim nivoima obrazovanja, što dodatno doprinosi našoj nominaciji za punopravno članstvo u Frankofoniji. Danas, oko 100.000 đaka u Srbiji uči francuski jezik u osnovnim i srednjim školama, a od ukupno osam dvojezičnih škola, sedam imaju prestižno priznanje o kvalitetu „Label Frans Edukasion“ (Label France Education) koje francuska Vlada dodeljuje za izuzetnost.

U pogledu visokog obrazovanja, ove godine upisano je oko 900 studenata na četiri katedre za francuski jezik, a značajan broj studenata pohađa master programe na francuskom jeziku koji se organizuju u Srbiji.

Takođe, kroz različite programe obuke koji su realizovani zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, veliki broj državnih službenika stekao je znanje francuskog jezika, koji i dalje zauzima posebno mesto i u svetskoj diplomatiji. Predstojeće potpisivanje Memoranduma o partnerstvu u državnoj frankofonoj inicijativi dodatno će pospešiti učenje francuskog jezika u državnoj upravi.

Dragi prijatelji,

Sa velikim brojem kulturnih i obrazovnih događaja širom zemlje „Mesec Frankofonije“ je postao tradicija koja ima dubok trag u našem svakodnevnom životu. Iz tog razloga, ne čudi činjenica da su TVMonde i ovde prisutni Ivan Kabakof izabrali Srbiju kao jednu od destinacija koja daje poseban značaj Frankofoniji. Nadam se da ćete uživati, kao što ću i ja, u njihovoj reportaži koju ćemo večeras pretpremijerno imati prilike da pogledamo.

Živela Srbija, živela Frankofonija!