Predstavljena kandidatura Srbije za EKSPO 2027

07. mar 2023.
Danas su u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije održani prijem i prezentacija kandidature Republike Srbije za organizaciju Specijalizovane svetske izložbe EKSPO 2027. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se predstavnicima diplomatskog kora i izneo argumentaciju u prilog kandidature a zatim je Dušan Borovčanin, član kreativnog tima Vlade Republike Srbije za kandidaturu EKSPO 2027, održao prezentaciju povodom predstavljanja kandidature.

Ceo tekst obraćanja ministra Dačića povodom predstavljanja kandidature Srbije za organizaciju Specijalizovane svetske izložbe EKSPO 2027.

Poštovane ekselencije

Dragi prijatelji i kolege

Veliko mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku da se okupimo povodom ove inspirativne i nesvakidašnje teme. Srbija svojom kandidaturom za organizovanje specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027 u Beogradu, kroz temu igre i sporta, želi da promoviše duh saradnje, sportskog i fer nadmetanja i podstakne i sebe i druge da svet vide možda na jedan drugačiji način.

Duboko smo uvereni da Srbija može da ponudi zdrav ambijent i idealne uslove za organizaciju jedne ovakve manifestacije i, kao što i sami znate, to već godinu dana nastojimo da predočimo svim članicama Međunarodnog biroa za izložbe.

Prvi smo počeli pripreme kandidature i same lokacije izložbe, pokazali smo čvrstu rešenost Vlade Srbije i celokupne države da ovaj projekat uspe.

Imajući u vidu da region jugoistočne Evrope poslednjih 30 godina nije bio domaćin ovakve manifestacije, naš cilj je da ova izložba bude posvećena i njegovoj promociji, u ekonomskom, kulturnom, i svakom drugom smislu.

Takođe, nastojaćemo da posebnu pažnju posvetimo i onim zemljama i regionima koji nemaju takmaca u ovom nadmetanju. Tu, pre svega, mislim na zemlje u razvoju i najmanje razvijene zemlje, za koje je predviđen poseban koncept i program za saradnju i učešće.

Srbija je uverena da organizacijom Specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027 nudi univerzalan i opšteprihvaćen kontekst koji očekujemo da bude veoma dobro primljen od strane gotovo svih učesnika na izložbi.

Ukoliko budemo izabrani za domaćina ove prestižne manifestacije, možete biti sigurni da ste svi dobrodošli i da će se Srbija pokazati kao sjajan domaćin, što smo dokazali i mnogo puta u proteklim godinama, organizujući brojne međunarodne događaje i skupove.

U tom smislu, nadamo se da će zemlje članice Međunarodnog biroa za izložbe prepoznati kosmopolitski duh moderne Srbije  i našeg glavnog grada i ukazati nam podršku.

Želeo bih da naglasim da izuzetno poštujemo ostale kandidate sa kojima imamo veoma dobre i prijateljske odnose, a što je, istovremeno, u skladu sa našim nastojanjima da negujemo prijateljstva sa državama iz svih delova sveta.

Hvala vam na pažnji.