Selaković: Intenzivirati ekonomske odnose Srbije i Alžira

01. Mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Alžira Abdelhamidom Šebšubom.

Ministar Selaković konstatovao je da su bilateralni odnosi na visokom nivou i izrazio očekivanje da će međusobna saradnja naše dve zemlje nastaviti da jača. Ministar je, takođe, izrazio spremnost da se tokom ove godine realizuje njegova poseta Alžiru.

Šef srpske diplomatije poručio je da Srbija želi da intenzivira svoje ekonomske odnose sa Alžirom, te da bi u tom cilju veoma značajno bilo održavanje zasedanja Mešovite komisije za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kao važnog mehanizma dijaloga.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je u 2020. godini, bez obzira na tešku situaciju u svetu, vrednost srpskog izvoza u Alžir više nego udvostručena u odnosnu na prethodnu godinu. 

Selaković je, takođe, istakao i značaj kontakata i dijaloga dveju privrednih komora.

Ministar je napomenuo da treba raditi na jačanju saradnje u oblasti kulture, izrazivši  zadovoljstvo zbog toga što je povodom ovogodišnjeg obeležavanja Dana državnosti Srbije u Palati kulture, u okviru Ministarstva kulture Alžira, postavljena umetnička izložba pod nazivom „Srbija viđena očima alžirskih umetnika“, koju je otvorila ministarka kulture Malika Benduda, zajedno sa našim ambasadorom u Alžiru Aleksandrom Jankovićem.

Selaković je posebnu zahvalnost izrazio na čvrstoj poziciji Alžira u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na podršci koju pruža poziciji i stavovima Srbije u međunarodnim organizacijama.