Selaković: Odluka Hrvatske zastrašujuća i nečuvena

17. jul 2022.
Ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se zabranjuje privatna poseta Jasenovcu predsedniku Srbije Aleksandra Vučića, je ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i neverovatno da se dešava nakon Drugog svetskog rata, istakao je danas šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

On je naveo da je Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi.

Najavio je i da će Vlada Srbije odlučiti i odgovarajućim protivmerama.

"Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog javnog prava“, naglasio je Selaković na konferenciji za novinare.

Selaković je pročitao notu hrvatskog Ministarstva, koja je Ambasadi Srbije u Zagrebu dostavljena 15. jula, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja poseta stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

“Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informisana o nameri moguće posete Hrvatskoj je neprihvatljiva”, navedeno je u noti hrvatskog ministarstva.

U njoj se takođe navodi i da poseta visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

“Kad se stvore uslove za takvu posetu, o kojoj ovog puta vlasti Hrvatske nisu bile službeno informisane, ona će biti dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima”, stoji u noti.

Na tu notu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, jutros u 10 sati, a koju je ona odbila da primi.

Selaković je pročitao i notu srpskog Ministarstva:

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je šokirano protivpravnom, antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti".

Navodi se da je namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su tokom Drugog svetskog rata ubijene stotine hiljada Srba.

Povodom navoda iz hrvatske note da je poseta neprihvatljiva, jer nisu službeno informisani i poseti, MSP Srbije obavestilo je da je predsednik Srbije zainteresovan da učini službenu posetu Spomen području Jasenovac u bilo kom terminu, u periodu do 17. septembra.

„U dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte", navodi se u noti.

Takođe, podseća se da je u prethodnih godinu dana zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine.

U tom smislu, MSP, kako ističe, zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.

"Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpsko naroda u istoriji", ukazao je Selaković.

Možda je, dodao je, haos u tome što bi predsednik Srbije položio cveće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

"Ipak je tamo ubedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti", rekao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocenom premijerke Ana Brnabić, koja je kazala da je ovo ravno odluci da neko predsedniku Izraela zabrani odlazak u Aušvic.

Selaković je dodao da će predsednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti izneti više detalja o ovom slučaju.

 

Izvor:Tanjug / foto: MSP