Selaković u Iranu: Dobre političke odnose preneti na polje ekonomije

18. Apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se, u okviru zvanične posete Islamskoj Republici Iran, sa predsednikom te zemlje Hasanom Rohanijem, predsednikom Parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom i ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem.

Ministar Selaković ukazao je da su na sastancima sa visokim državnim funkcionerima Irana, na prvom mestu sa predsednikom Rohanijem, izražene čestitke predsedniku Aleksandru Vučiću i samoj Srbiji na ozbiljnim ekonomskim reformama, ali naročito zbog svih mera koje je naša država preduzela u borbi protiv kovida-19, kako na planu zaštite zdravlja stanovništva, kroz mere lečenja, vakcinaciju i početak proizvodnje vakcine, tako i na planu očuvanja ekonomije.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Iran država koja u međunarodnim organizacijama i forumima pruža principijelnu, stalnu i jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i podržava želju naše zemlje da se mirnim i diplomatskim sredstvima traži rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

„Postojana podrška Irana nama i te kako mnogo znači“, rekao je ministar Selaković na kraju zvanične posete toj državi, naglasivši da Srbija i Iran gaje veoma ozbiljne političke odnose, koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje.

Ministar je ukazao da je iranska strana izrazila veliku spremnost za produbljivanje i unapređenje saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, i objasnio da najviše interesovanja postoji za nabavku semena i sadnog materijala, a takođe i za transfer tehnologija i iskustava, kao i saradnju naučnih i istraživačkih institucija i drugih ustanova.

„Izražena je i želja i poziv ministru Nedimoviću da u što skorijem roku učini posetu Iranu sa delegacijom naših ljudi iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i prerađivačke industrije, koji bi bili zainteresovani da budu zastupljeni svojim proizvodima i na velikom iranskom tržištu. To je tržište koje broji više od 82 miliona stanovnika, a Iran je veliki uvoznik hrane, prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda“, naglasio je ministar.

Dodao je da je bilo reči i o mogućnostima plasmana našeg voća, jabuka na prvom mestu, ali i da o tome sam ministar poljoprivrede Nedimović treba da razgovara sa svojim kolegom Havazijem.

Šef srpske diplomatije ponovio je da Iran i Srbija imaju veoma ozbiljne političke odnose koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje i da naše država i privreda svakako to treba da iskoriste na najbolji moguć način.

Prvog dana zvanične posete Islamskoj Republici Iran, ministar Selaković sastao se sa iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom, sa kojim je potpisao sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje. Takođe, Selaković se sastao i sa zamenikom ministra za spoljnu trgovinu Hamidom Zadbumom.