Selaković: UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija

06. Apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom.

Ministar Selaković je istakao da su Ujedinjene nacije za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija i dodao da je naša zemlja posvećena prioritetnim oblastima delovanja UN i nastavku odlične saradnje.

Takođe, ministar je ukazao da je rad Kancelarije UN u Beogradu od velike važnosti za Srbiju, budući da je ona glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), čije prisustvo i delovanje je od ključnog značaja za našu zemlju.

Podvukao je da Srbija pridaje izuzetnu važnost delovanju UNMIK-a i naglasio da ta misija mora da ostane angažovana po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije SB UN 1244, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Selaković je posebno ukazao da je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti od suštinske važnosti za Srbiju, budući da je stanje na terenu i dalje nestabilno i osetljivo, sa brojnim incidentima, čiji je neposredni svedok i sam UNMIK.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će predstojeća sednica SB UN o radu UNMIK-a, koja će biti održana 13. aprila putem video-konferencije, biti odlična priliku da se razgovara o trenutnoj situaciji u Pokrajini, aktivnostima UN, UNMIK-a i drugih međunarodnih predstavnika na KiM.