Selaković: Veoma dobra ekonomska saradnja Srbije i Austrije

15. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zvaničnu posetu Austriji započeo je sastankom sa ministarkom za digitalizaciju i privredu Margaret Šrambek sa kojom je razgovarao o ekonomskoj saradnji, digitalizaciji državne uprave i dualnom obrazovanju.

Selaković je naglasio da je Austrija, sa uložene dve milijarde 570 miliona evra u periodu od 2010. do 2020. godine, druga zemlja investitor u srpsku ekonomiju. Posebno je istakao podatak da oko 900 austrijskih preduzeća posluje u Srbiji, i da upošljavaju oko 22.000 naših građana, kao i da ti brojevi iz godine u godinu rastu.

Takođe, ministar je rekao da je današnji razgovor bio veoma značajan budući da su prisustvovali i predstavnici četiri velike kompanije koje posluju na srpskom tržištu.

Ministar je pomenuo kompaniju „Magna siting“ koja praktično namerava da gotovo celu svoju proizvodnju iz Evrope koncentriše u Srbiji.

„Ohrabruje nas činjenica da nisu govorili samo o zapošljavanju jednostavne radne snage, nego su govorili da će svoj sektor razvoja prebaciti u Srbiju, zbog pogodnosti koje pruža srpsko tržište - IT sektor“, rekao je Selaković.

Govoreći o trgovinskoj razmeni, ministar je rekao da je 2020. godine ona iznosila milijardu i 70 miliona evra, što je 14 odsto niže u odnosu na 2019, ali da rast našeg izvoza od skoro 15 odsto i uvoza iz Austrije od 18 odsto pokazuju da ćemo tokom ove godine uspeti da nadoknadimo ono što smo tokom prošle godine propustili.

Selaković je istakao da je ministarka Šrambek pohvalila podatak da je Srbija prva u regionu uvela informatiku kao obavezni predmet osnovcima i činjenicu da smo ove godine imali prvu generaciju od 67.000 učenika na maloj maturi koji su prošli kroz sistem takvog obrazovanja.

Takođe, ministri su razgovarali i o dualnom obrazovanju, a ministar Selaković je upoznao austrijsku ministarku sa činjenicom da ove godine u Srbiji počinje uvođenje dualnog obrazovanja na nivou univerziteta.

Ministar je rekao da je na sastanku razgovarano i o mogućnosti saradnje u digitalizaciji državne uprave i naveo podatak da Austrija ove godine ulazi u program izrade vozačkih dozvole koje će biti integrisane u mobilne telefone.