Starović: Srbija treba da bude ponosna na istupanje predsednika Vučića pred SBUN

09. Jun 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović rekao je danas da je nastup predsednika Aleksandra Vučića pred SBUN bio veoma važan i da služi za ponos svakom Srbinu.

 „Do njegovog nastupa došlo je u veoma teškim i nezahvalnim okolnostima. Spomenimo samu tu činjenicu da je upravo ta sednica SBUN sazvana praktično istoga dana kada smo imali tri drugostepene presude generalu Ratku Mladiću. Upravo taj podatak govori o objektivnosti rada Rezidualnog mehanizma, jer kao da su svi bili već ubeđeni u to i znali unapred kakva će presuda drugostepenog veća biti“, izjavio je Starović.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da lično prisustvuje i uključi se putem video-linka na sednicu SBUN, za razliku od prethodnih rasprava pred SB po sličnim pitanjima, kada su se uglavnom državnici sakrivali iza nižih činovnika, koji su slati da učestvuju u takvim sednicama.

„Vučić je odlučio da još jednom pokaže kako uvek i na svakom mestu na dostojanstven način nosi breme koje predsednička funkcija podrazumeva i da je, kako to naš narodni pesnik kaže, kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati“, objasnio je državni sekretar.

Nemanja Starović je izjavio da svi građani Republike Srbije i te kako mogu biti ponosni na nastup predsednika Aleksandra Vučića, upravo zbog sadržine njegovog obraćanja, koje je bilo veoma dobro izbalansirano.

„Predsednik Vučić nije ostavio nimalo prostora za bilo kakva tumačenja koja bi govorila o tome da je Srbija opravdavala zločine na bilo koji način, ali sa druge strane, zapravo, ukazao na svu nekonzistentnost i na sve dvostruke aršine koje je Haški tribunal ranije primenjivao“, kazao je Starović.

Državni sekretar Starović podsetio je na činjenicu da su pripadnici najvišeg vojnog i državnog rukovodstva Srbije osuđeni na 1.138 godina robije pred Haškim tribunalom, a da apsolutno niko od pripadnika rukovodstva drugih učesnica u sukobima, kada govorimo o bošnjačkoj i hrvatskoj strani, ali i o kosmetskim Albancima, nije dobio osuđujuću presudu.

Takođe, on je istakao da je Vučić ukazao i na to da je Srbija shodno sopstvenim zakonima ispunila sve svoje obaveze u saradnji sa Haškim tribunalom i sa Rezidualnim mehanizmom.

Starović je rekao da i danas, dve i po decenije kasnije, iz tužilaštva stižu poruke da je Srbija nekooperativna, da se zahteva kažnjavanje Srbije, kao i da se nama ne dozvoljava ono što se dozvoljava drugim državama u regionu, a to je mogućnost da osuđenici srpske nacionalnosti svoje zatvorske kazne služe u Srbiji i da se određeni procesi odvijaju pred domaćim sudovima.

On je rekao da je vrhunac licemerja, na šta je takođe predsednik Vučić ukazao, činjenica da se od nas zahteva da izručimo članove Srpske radikalne stranke, iako je to protivno i Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom i odlukama nadležnih sudskih instanci u Srbiji.

„Isti oni koji insistiraju na principu vladavine prava sada od nas zahtevaju da drastično kršimo naš pravni poredak. Naš zakon ne predviđa mogućnost da se izručuju Rezidualnom mehanizmu ljudi koji nisu optuženi za ratne zločine, a gospodin Milojević i gospođa Radeta to svakako nisu“, objasnio je Nemanja Starović.

Starović je podvukao da je Srbija za dve i po decenije pokazala da i te kako ispunjava svoje međunarodne obaveze, kao i da ispunjava sve svoje obaveze u saradnji sa Haškim tribunalom i sada Rezidualnim mehanizmom i da su kritike koje dolaze od strane tužilaštva neprincipijelne i za srpsku stranu neprihvatljive.

Činjenica da je predsedniku Vučiću dopušteno da se mimo uobičajenih procedura uključi na SBUN i kao jedini predsednik države održi svoje izlaganje govori o tome koliko je porastao kredibilitet i autoritet Srbije na međunarodnoj sceni, zaključio je Starović, istakavši da Srbija nije ostala sama na održanoj sednici SBUN.

„Predsednik Vučić je s pravom ukazao da ambasador BiH nije imao mandat i odobrenje od predsedništva BiH i da je skandalozno što mu je omogućeno da se na neki način u sopstveno ime obraća pred najvažnijim organom UN. Kada govorimo o sadržini istupanja predstavnika Hrvatske, ono je apsolutno bilo skandalozno. Dakle, govoriti o Srbiji 2021. godine kao o nekom đavolu je neprihvatljivo i mnogo više govori o onima koji takve optužbe izriču“, kazao je Starović, naglasivši da se moramo prisetiti i Jasenovca i logora za decu u NDH.

Starović je rekao da Srbija gledajući u budućnost želi da jača saradnju sa susedima kroz intenziviranje ekonomske saradnje.

Upitan o Uredbi predsednika Bajdena koja se tiče proširenja sankcija za pojedince sa Zapadnog Balkana, Starović je rekao da se u tekstu uredbe koriste široke formulacije, kao i da bi se na meti tih sankcija mogli naći pojedinci sa teritorije Balkana koji su odgovorni za korupciju, za kriminal, nepoštovanje međunarodnih obaveza, teritorijalnog integriteta i različitih sporazuma koji su se pojavljivali od 2000. godine, ali takođe se eksplicitno pominju i Dejtonski sporazum i Rezolucija SBUN 1244.

Starović je zaključio da Srbija želi da veruje da će američka administracija biti dosledna pri samoj primeni ove uredbe i da će zaista biti sklona da kazni one koji ugrožavaju teritorijalni integritet Srbije ne poštujući rezoluciju SBUN 1244 ili one koji iz dana u dan nastoje da umanje ovlašćenja i žele da ukinu Republiku Srpsku koja je utemeljena u Dejtonskom sporazumu.