Ambasador Aleksić na ceremoniji primopredaje međunarodnih ugovora Ministarstva spoljnih poslova

19. mar 2024.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Goran Aleksić prisustvovao je ceremoniji primopredaje restauriranih, konzerviranih i digitalizovanih ugovora dela građe Zbirke međunarodnih ugovora Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, upriličenoj u Narodnoj biblioteci Srbije.

Predati su bilateralni sporazumi i multilateralne konvencije sa kraja devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka čija je potpisnica Republika Srbija i njene državnopravne prethodnice.

Zbirka međunarodnih ugovora sadrži više od 12.000 međunarodnih sporazuma, dok je postupkom revitalizacije i digitalizacije bilo obuhvaćeno više od 2000 stranica 65 najstarijih ugovora.  
Ministarstvo spoljnih poslova, po Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, nadležno za čuvanje i evidentiranje međunarodnih ugovora, 2019. godine pokrenulo je inicijativu za konzervaciju i digitalizaciju dela Zbirke međunarodnih ugovora.

Sporazum o saradnji sa Narodnom biblioteke Srbije zaključen je iste godine, a njeni stručnjaci za restauraciju, konzervaciju i digitalizaciju, su potom započeli navedene postupke.

Bilateralni ugovori sa evropskim državama, SAD, SSSR, azijskim, afričkim i južnoameričkim državama, te multilateralne konvencije i prateća dokumenta sa fizičkim oštećenjima temeljno su sanirani, očišćeni, presovani i uvezani, a potom skrenirani u visokoj rezoluciji sa ciljem formiranja digitalne zbirke međunarodnih ugovora.  

Preuzimanjem navedene originalne i digitalizovane građe od Narodne biblioteke Srbije Ministarstvo spoljnih poslova će obezbediti njeno adekvatno i trajno čuvanje, kao dostupnost stručnoj i široj javnosti zainteresovanoj za istoriju spoljne politike Srbije.