Bilateralne konsultacije Srbije i Švedske u oblasti EU integracije

26. nov 2021.
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU ambasador Nebojša Košutić i ambasador Srbije u Švedskoj Dragan Momčilović učestvovali su u Stokholmu, u sastavu naše državne delegacije, u bilateralnim konsultacijama o pitanjima EU integracije Srbije.

Tom prilikom razgovarano je o daljim koracima Srbije u procesu pristupanja EU, sa naglaskom na ostvarenim rezultatima na reformskom planu, koji su konstatovani i u poslednjem Izveštaju Evropske komisije o napretku.

Delegacija Srbije je, uz detaljna objašnjenja o konkretnim postignućima u pogledu pitanja vladavine prava, kao i uspesima na polju ekonomskih reformi, akcenat stavila na potrebu adekvatne valorizacije ostvarenog, u vidu otvaranja novih klastera u pregovaračkom procesu na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u decembru ove godine.

Tokom održanih sastanaka, ponovljena je podrška Stokholma nastavku procesa proširenja EU na region Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, uz neophodnost kontinuiranog rada na sprovođenju reformi i primeni usvojene legislative, usklađene sa standardima EU.

Švedska delegacija je istakla opredeljenost za nastavak pružanja ekspertske i finansijske pomoći reformskim procesima u Srbiji.

Takođe, dve strane su razmenile mišljenja o saradnji Srbije i EU u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Unije, prilikama u regionu zapadnog Balkana, dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz osvrt švedske strane na njeno ovogodišnje predsedavanje OEBS-u, te očekivanja u vezi sa predstojećim Ministarskim savetom OEBS u Stokholmu.

U delegaciji Srbije, su osim ambasadora Košutića i Momčilovića, bili savetnik premijera za spoljnu politiku Nikola Stojanović, savetnik premijera za pravna pitanja Mihajlo Živković, savetnik ministra za evropske integracije Jugoslav Milačić i savetnik u Ambasadi Srbije u Stokholmu Miljana Stojanović.

Delegaciju Švedske predvodio je generalni direktor za EU Ministarstva inostranih poslova Torbjorn Solstrem.