Bilateralne političke konsultacije Srbije i Švedske iz oblasti bezbednosne politike

14. maj 2024.
Bilateralne političke konsultacije iz oblasti bezbednosne politike između Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Kraljevine Švedske održane su danas u Stokholmu.

Tokom razgovora, u okviru redovnog dijaloga, razmotrena je geopolitička situacija i aktuelni izazovi za evropsku bezbednost.

Strane su razmenile mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, sa fokusom na bezbednost i položaj Srba na Kosovu i Metohiji. 

Razgovarano je i o partnerskoj saradnji Republike Srbije sa NATO, u kontekstu nedavnog pristupanja Kraljevine Švedske u punopravno članstvo u Alijansi. 

Razmenjena su mišljenja i iskustva u sprovođenju bezbednosne i odbrambene politike EU, sa akcentom na učešću u mirovnim misijama i oparacijama, kao i savremeni globalni bezbednosni izazovi, među kojima su energetska bezbednost, terorizam, sajber bezbednost i hibridne pretnje. 

Delegaciju Republike Srbije predvodio je ambasador Igor Kuželka, v.d pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku, dok je na čelu delegacije Kraljevine Švedske ambasador Johan Frisel, zamenik generalnog direktora i šef Departmana za bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova Švedske.

U okviru konsultacija održan je i sastanak sa predstavnicima Departamana za razoružanje, neproliferaciju i kontrolu izvoza Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske, na kome je istaknuta posvećenost Srbije i Švedske međunarodnim sporazumima o kontroli naoružanja i neproliferaciji oružja za masovno uništenje, te spremnost za nastavak dijaloga po ovim pitanjima.

Takođe, realizovana je i poseta Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI), gde su u dijalogu sa direktorom Denom Smitom i istraživačima Instituta razmenjena mišljenja na temu zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, učešća Srbije u međunarodnim misijama i operacijama, kao i aktuelnim pitanjima globalne bezbednosti.