Dačić: Glavni palikuća na Balkanu je Kurti

16. dec 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, na konferenciji za medije nakon sastanka sa šeficom diplomatije Burkine Faso, da sve što se dešava u Prištini prolazi bez bilo kakve reakcije međunarodne zajednice i da su u pitanju dvostruki standardi, komentarišući vest o izvođenju zajedničke vojne vežbe tzv. KBS i albanske vojske.

„Mogli ste da pročitate vest da se održavaju zajedničke vojne vežbe, kako oni kažu, dve vojske. Prištinski, tzv. lažni ministar odbrane je rekao da su to dve vojske a jedan narod. Samo zamislite situaciju da Srbija održava takve vežbe sa Republikom Srpskom,“ rekao je Dačić.

Dačić je dodao da nije bilo reakcija međunarodne zajednice, budući da Priština ne može da ima vojsku.

To nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i to samo potvrđuje da oni rade na stvaranju jedne države, odnosno "Velike Albanije". Zato želim da upozorim Prištinu da ne koristi situaciju oko izbora u tom smislu da pravi dalje eskalacije problema na terenu,“ naglasio je ministar Dačić.

Ministar Dačić je napomenuo da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak dijaloga, ali da ovakve provokacije sigurno predstavljaju veliku smetnju.

„Kao što sam rekao više puta, glavni problem, glavni palikuća na Balkanu jeste Kurti, ali mu pomažu svi oni koji ga tolerišu. Oni su saučesnici u svemu tome, a na kraju, očekuju da Srbija plaća cenu za tako nešto. Kada su albanski teroristi tzv. OVK napadali srpsku vojsku i policiju devedesetih godina, šta se desilo? Jesu li tada Holbruk i ostali sedeli sa njima zajedno i razgovarali. Imate snimke i sve ostalo. A sada, Srbi na severu Kosova su teroristi, je l' tako? Sa njima se ne razgovara, ne može da se razgovara, treba da se hapse, treba da se proteraju!? To su ti dvostruki standardi međunarodne zajednice i ja mogu samo da, još jednom, iskažem, ne samo razočarenje, nego i veliko ogorčenje Srbije zbog toga što niko ne reaguje, a očigledno je reč o stvaranju Velike Albanije u ovom regionu,“ zaključio je Dačić.