Dačić: Neophodna obnova politike proširenja EU

09. mar 2023.
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je neophodno revitalizovati politiku proširenja EU idejom da neko treba da postane član na osnovu kriterijuma koji su postavljeni.

Na Balkanskom forumu u Budimpešti, gde je govorio na Ministarskom panelu, Dačić je naglasio da sada imamo krizu kriterijuma za ulazak u EU.

On je naglasio da je prošlo 20 godina od samita EU u Solunu, kada su prvi put stigla obećanja o evrointegracijama zapadnog Balkana.

"Svesni smo unutrašnje prekompozicije EU u ovom trenutku, ali ona je dala obećanje da će sledeća članica doći sa zapadnog Balkana. Čuli smo mnogo priča da smo visoko na lestvici prioriteta, ali je očigledan zamor. Države EU se pitaju da li bi novi članovi doprineli jačanju EU, a mi se pitamo da li pravno usklađivanje sa  EU ima smisla, ako napredovanje stoji i ne zavisi od kriterijuma koji su postavljeni kao pravi", poručio je Dačić.

On je dodao da to ne umanjuje našu ljubav ka EU.

"Ja ne znam da li ćemo mi dočekati da budemo članovi EU. O kojoj perspektivi govorimo, kada znamo da u francusko-nemačkom predlogu, iako se zna koliko je težak i bolan i za Beograd i za Prištinu, stoji samo jedna rečenica da otvara evropsku perspektivu. Pa, recite da je to bar u 21. veku", istakao je Dačić i podsetio i da je francuski predsednik rekao da ne treba primati članice. 

Naveo je primer Makedonije koja je promenila ime zbog evropske perspektive, pa se ništa nije desilo i pojavio se novi uslov.

Podsetio je i da je on pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i da se mnogo toga iz njega nije ispunilo.

"Kao da sam potpisao salvetu u ovom restoranu", konstatovao je Dačić.

Dodao je da Otvoreni Balkan nije sporan, ali da nije zamena za EU, te da EU može biti objedinjujući faktor na zapadnom Balkanu, ali imajući u vidu postojeću situaciju, kako je rekao, niko u EU ne može da garantuje ništa.

"Ako imate ovu dinamiku kao mi oko otvaranja i zatvaranja poglavlja. Pa pogledajte, turski pregovarač koji je započeo pregovore sa EU verovatno je već umro. Nadam se da ću ja biti bolje sreće, pošto sam ja započeo pregovore", poručio je Dačić. 

On je upozorio EU da možemo da dođemo do trenutka kada to neće biti važno, jer trenutno većina građana ne želi da uđe u EU, što se u Srbiji prvi put desilo.

Dačić je zahvalio Mađarskoj na njenoj podršci Srbiji na evropskom putu.

Izvor: Tanjug