Dačić: Uspeli smo da sačuvamo državne interese, nećemo preko crvenih linija

20. mar 2023.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da je dogovor u Ohridu u okviru dijaloga Beograda i Prištine veoma značajan i da je deo sveukupnog napora Srbije na normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Šef srpske diplomatije je u izjavi novinarima ponovio da nema pristanka na nešto što bi bilo izvan crvenih linija Srbije.

"Dogovor je veoma značajan, on je deo našeg sveukupnog napora, koji već 10 godina ulažemo u to da radimo na normalizaciji naših odnosa sa Prištinom. I to je samo to, ništa više", izjavio je Dačić, koji u Briselu učestvuje na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pogođene u nedavnim rozornim zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Dačić je naglasio da je Srbija pažljiva pri formulacijama i da želi normalizaciju.                              

Smatra da je dogovor iz Ohrida u tom smislu dobar i da ako ga se svi budu pridržavali može doprineti normalizaciji i smirivanju tenzija.

"I u samom tekstu stoji da strane različito misle o statusnom pitanju. Kakvo onda priznanje? Sa druge strane ste jasno čuli i od predsednika Aleksandra Vučića i od premijerke Ane Brnabić i od mene da smo se mi saglasili da implementiramo ono što smo se dogovorili do naših crvenih linija. To je međusobno priznanje i nema članstva u UN", napomenuo je ministar spoljnih poslova.

Dačić je istakao je da je Srbija uspela da zaštiti nacionalne i državne interese i da je to važan impuls za dalje evrointegracije.

Dodaje da će ZSO postati deo pravnog sistema EU, odnosno da će njeno sprovođenje biti obavezujuće za Prištinu.

 

Izvor / foto: TANJUG