Đurić: Srbija u UN organizovala diplomatsku akciju bez presedana

27. maj 2024.
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je, u borbi protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici, Srbija u Ujedinjenim nacijama organizovala diplomatsku akciju bez presedana, koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić kao pokretački duh, i da je u njoj učestvovalo celo Ministarstvo spoljnih poslova, kao i čitav državni sistem Srbije.

Ministar Đurić je, gostujući na TV Hepi, istakao da se, pored sprečavanja ove neprijateljske rezolucije, dodatna korist samog glasanja o Rezoluciji na Generalnoj skupštini UN odnosi i na temu Kosova i Metohije. To što je Srbija, kako je precizirao, uspela da privoli na svoju stranu 107 zemalja na tako teškoj temi kao što je genocid, predstavlja signal onima koji bi možda pokušali da uguraju Prištinu u UN da će se suočiti sa ozbiljnim i energičnim otporom.

Đurić je takođe ocenio da je proteklo glasanje važno i zbog ekonomije, ali i zbog toga što će svi ubuduće morati da dva puta razmisle pre nego što krenu protiv Srbije.

„Podigli smo profil Srbije u međunarodnoj zajednici, osvežili i osnažili kontakte sa mnogim različitim zemljama, i malim i ostrvskim zemljama. Nama je svaka zemlja važna –svaku zemlju tretiramo sa uvažavanjem i poštovanjem, i stvaramo krug prijatelja Srbije koji je dragocen za nas i za temu Srebrenice, i za temu Kosova i Metohije, ali i za ekonomske teme“, ukazao je ministar.

S tim u vezi, on je podsetio na činjenicu da je 27 država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova u prethodnih nekoliko godina.

„Tvrdili su da imaju i 116, i 117, a najviše su imali 112 zemalja. Sada je to smanjeno na 82 države, što je manje od polovine zemalja članica u UN“, kazao je šef srpske diplomatije.

Govoreći o samom procesu glasanja i ponašanju kosponzora pre konačnog glasanja, Đurić je potvrdio da su pojedini zagovornici Rezolucije pokušali da obmanu države članice pred glasanje – između ostalog, i lažnom pričom da će Srbija glasati za Rezoluciju ili da će makar biti uzdržana, kao i da „izvodi cirkus“ za unutrašnju potrebu.

„Istina je sasvim različita od toga. Mi smo išli i bukvalno kucali na vrata svake države članice UN, čak i kosponzora rezolucije, i na kraju smo imali situaciju da je bilo nekoliko kosponzora koji nisu glasali za rezoluciju. To vam govori koliki je bio pritisak na pojedine zemlje da podrže nešto o čemu zapravo nisu znali mnogo“, podvukao je ministar.

Ministar Đurić je naglasio i da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno i da će se boriti da pridobija nove prijatelje i saveznike, kako na evropskom, tako i na svakom drugom kontinentu.

„Imamo neverovatnu mrežu prijateljstava sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih. Naš zadatak je da stvorimo od toga komparativnu prednost, što će da koristi ne samo Srbiji, već i regionu i EU", zaključio je Đurić.