Državni sekretar Nemanja Starović otkrio spomenik Adolfu Svatopluku Osvaldu

23. sep 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović je u Sremskoj Rači zajedno sa ambasadorom Republike Slovačke u Srbiji Fedorom Rosohom svečano otkrio spomenik slovačkom književniku, prevodiocu i novinaru Adolfu Svatopluku Osvaldu.

U svom obraćanju Starović je naglasio da je Adolf Svatopluk Osvald položio život u temelje srpsko-slovačkog prijateljstva, što u današnjem vremenu predstavlja zavet da nikada bratstvo dva naroda ne uzimamo zdravo za gotovo, već da svakodnevno dodajemo nove sadržaje u saradnju dva naroda na koju bi Osvald nesumnjivo bio ponosan.

„Malo je država u Evropi koje imaju tako bliske odnose kao što to imaju Republika Srbija i Slovačka Republika”, rekao je Starović.

Državni sekretar je istakao da pored istorijskog prijateljstva, srpski i slovački narod povezuje i to što na isti način sagledavaju poštovanje međunarodnog prava.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Slovački književniku, prevodilac i novinar Adolf Svatopluk Osvald  je kao dobrovoljac učestvovao u oslobodilačkim ratovima koje su Srbi vodili protiv Turske. Poginuo je 4. jula 1876. godine kao pripadnik dobrovoljačkih jedinica u Drinskoj diviziji boreći se za Srbiju i srpski narod u bitki kod Sremske Rače.

 

Foto: Gradske info