Ministar Dačić završio posetu Beču, dobra saradnja Austrije i Srbije

22. mar 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić završio je jednodnevnu posetu Beču, a sa austrijskim zvaničnicima se saglasio da dve zemlje ostvaruju dobru saradnju na mnogim poljima.

Poslednji u nizu sastanaka imao je sa ministrom za međunarodnu i evropsku saradnju Aleksanderom Šalenbergom s kojim je zajedno najavio da će dve zemlje sledeće godine obeležiti vek i po diplomatske saradnje.

Dačić je u Beču ocenio da po onome što je Srbija uradila u primeni sporazuma i dogovora o kosovskom pitanju, ali i drugih poput ukidanja viza za neke zemlje u cilju smanjenja ilegalnih migranata, smatra da je Srbija trebalo odavno da bude članica EU.

On je na konferenciji za štampu sa austrijskim kolegom istakao da u toj zemlji živi veliki broj Srba i pozvao ih da se aktivnije uključe u politički život.

Dačić se tokom posete sastao sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom, a na konferenciji za medije koja je kasnije održana rekao je da je austrijski predsednik Parlamenta najavio skoru posetu Srbiji.

Dačić je u Beču razgovarao i sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmit o odnosima Srbije i te organizacije.

Izvor: Tanjug