Ministar Selaković sa srpskim privrednicima koji posluju u Rusiji

15. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se večeras u ambasadi u Moskvi sa privrednicima iz Srbije koji posluju u Ruskoj Federaciji.

Šef srpske diplomatije istakao je da je ponosan na naše poslovne ljude koji uspešno posluju i zahvalio im na afirmativnom predstavljanju svoje zemlje u Rusiji i podršci svojoj državi i ambasadi.

„Vi ste ostali ovde prisutni sa vašim privrednim aktivnostima i kada bratskom ruskom narodu nije bilo jednostavno i pokazali time i našu privrženost, spremnost da budemo sa prijateljima i braćom i onda kada nije lako. Hvala vam na velikoj pomoći koju ste pružili, na onoj koju ćete tek da pružite", rekao je ministar.

Kako je naglasio, bio je pun ponosa kada je video kako naši proizvođači voća, prerađivači mesa i mlekari rade i istakao da je njima potrebna pomoć, za koju će se i lično založiti.

„Da se uklone te barijere koje postoje od polovine 2019. godine. Ali, imajte vi u vidu- uspešno i dobro radite u Rusiji, ali nemojte da zaboravite Srbiju. Našoj zemlji treba više i želim da svako od vas širi što je moguće više dobru sliku o Srbiji", rekao je Selaković. 

Ministar je podsetio da je Srbija u vakcinaciji premašila brojku od tri miliona građana i da je to ozbiljan rezultat za državu od sedam miliona stanovnika, a da nema takvo državno rukovodstvo i politiku, ne bi to imala u ovom trenutku kada mnoge razvijenije, jače i stabilnije zemlje nemaju vakcine i ne mogu da zaštite svoje građane.

„Ali napokon imamo domaćina u našoj kući, naš predsednik se trudi da taj posao radi zaista sjajno i sada vidite koliko nam neki odaju priznanje, a neki zavide zbog svega toga. I mnogo mi je drago što sam ovde samo dan nakon što smo zahvaljujući ozbiljnoj saradnji sa našom ruskom braćom i prijateljima, u Beogradu u Institutu Torlak počeli da proizvodimo vakcinu Sputnjik Ve, kao prva država na jugu Evrope", rekao je ministar.

Srbija zahvaljujući ozbiljnoj spoljnoj politici koju vodi predsednik Vučić i Vlada, dodao je Selaković, jeste zemlja koja hoće da bude članica EU, ali ljubomorno čuva, unapređuje i gradi prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, sa bratskim ruskim narodom i državom koja Srbiju nije ostavila ni u onim trenucima kad je bilo teško, koja nas danas brani i zastupa na svim međunarodnim forumima po pitanju „najbolnijeg, ali najvažnijeg državnog pitanja - Kosova i Metohije".

Rusija je takođe, ukazao je ministar, država sa kojom je naša zemlja izgradila Balkanski tok i obezbedila sigurno snabdevanje gasom, a potrebe za njim iz godine u godinu u privrednom razvoju su sve veće, a takođe, Srbija sarađuje sa Ruskim železnicama (RŽD) sa kojima gradi najbolje i najsavremenije pruge.

„Rusi su među prvima u svetu po tome kako vode železnice. Videćete, do kraja ove godine, od Beograda do Novog Sada stizaće se za 27-28 minuta, to je izgledalo nemoguće. Mi to radimo sa Ruskom Federacijom", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije dodao je da je Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo za predstavljanje Srbije u inostranstvu, ali isto tako i za brigu o našim ljudima van granica naše zemlje. 

„Kada je vama neka pomoć potrebna, moja vrata će vam uvek biti otvorena. Spreman sam da razmiljamo da vidimo kako još možemo da pomognemo. Znam da vam je ovde bio direktor Uprave za dijasporu, znam šta je govorio, ali ja ću da vidim da takve stvari realizujemo. Radimo kao dobar, uigran tim, a što nas više bude bilo u tom timu, što više jedni druge budemo pomagali i podržavali, to ćemo se lakše boriti. Hvala vam na svemu što radite i živela Srbija", rekao je ministar Selaković.