Održane političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Namibije

10. maj 2024.
Bilateralne političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Namibije održane su danas u Beogradu.

Namibijsku delegaciju predvodila je zamenica izvršnog direktora i šefica Sektora za bilateralne odnose i saradnju, ambasador Sabine Belke Miler, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije predvodila v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju, ambasador Tamara Rastovac Siamašvili. 

U otvorenom razgovoru, potvrđeno je prijateljstvo Namibije i Srbije, utemeljeno na međusobnom istorijskom razumevanju i solidarnosti. 

Delegacije dvaju ministarstava su bilateralne političke odnose ocenile kao vrlo dobre, a razgovor je vođen i o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti obrazovanja i sporta, saradnji u okviru međunarodnih organizacija, kao i aktuelnoj situaciji u svetu.

Obostrano je izražen značaj doslednog poštovanja principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Ambasador Tamara Rastovac Siamašvili istakla je da visoko cenimo stav prijateljske Namibije u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“, čime se pruža principijelna i konzistentna podrška očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Tokom političkih konsultacija dogovoreno je da se u narednom periodu pojačaju aktivnosti na razvoju bilateralnih odnosa u svim oblastima od obostranog interesa.

Delegaciju Namibije na čelu sa ambasadorom Sabine Belke Miler kurtoazno je primio ministar spoljnih poslova Marko Đurić.