Održane političke konsultacije sa Vijetnamom

30. sep 2021.
Četvrte bilateralne političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Socijalističke Republike Vijetnam održane su danas putem video lika, i tom prilikom razmenjena su mišljenja o pravcima daljeg razvoja ukupne saradnje dve zemlje.

Obostrano je ocenjeno da su odnosi tradicionalno dobri i prijateljski, i izražena puna spremnost da se intenzivira politički dijalog i realizuju posete na visokom i najvišem nivou.

Konstatovano je da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje kroz povećanje trgovinske razmene i bolje upoznavanje međusobnih potencijala, posebno na planu poljoprivredne i vojno-odbrambene saradnje.

Ambasador Marić preneo je zahvalnost Srbije na principijelnoj poziciji Vijetnama u vezi sa pitanjem KiM i detaljno informisao o aktuelnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Takođe, iskazana je čvrsta opredeljenost Srbije da u narednom periodu ponovo otvori svoju ambasadu u Vijetnamu, a vijetnamska strana informisala da je ponovno otvaranje njihove ambasade u Srbiji među prioritetima širenja njihove diplomatske mreže .

Delegacija Srbije informisala je o predstojećem komemorativnom skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, izrazivši očekivanje da će Vijetnam učestvovati na što višem nivou.

Na kraju razgovora, sagovornici su istakli da dve zemlje sledeće godine obeležavaju 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i saglasili se da je potrebno adekvatno obeležiti ovaj značajan jubilej u našim odnosima.

Delegaciju Srbije predvodio je v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Vladimir Marić, vijetnamsku zamenik ministra spoljnih poslova To An Dung.