Održane političke konsultacije Srbije i Meksika

04. mar 2024.
VII sastanak mehanizma bilateralnih političkih konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Sekretarijata spoljnih poslova Sjedinjenih Meksičkih država održan je u Beogradu, 4. marta 2024. godine.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodila je v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju ambasador Tamara Rastovac Siamašvili, a delegaciju Sekretarijata spoljnih poslova Sjedinjenih Meksičkih država generalni direktor za Evropu Dženifer Feler.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi delegacije dva ministarstva razgovarale su o  bilateralnim odnosima, saradnji u okviru međunarodnih organizacija, situaciji u regionu i aktuelnim globalnim temama.

Obe strane su izrazile zadovoljstvo dinamikom razvoja bilateralnih odnosa koje karakteriše visok stepen međusobnog razumevanja i podrške oko prioritetnih pitanja. Iskazano je zajedničko opredeljenje za intenziviranje političkog dijaloga, produbljivanje ekonomskih veza, kao i saradnje u oblasti poljoprivrede, kulture, turizma, obrazovanja i sporta.

Konstatovano je da se međusobna saradnja širi i kroz uspostavljanje bratskih odnosa između srpskih i meksičkih gradova i opština.

V. d. pomoćnika ministra amb. Rastovac Siamašvili je izrazila zahvalnost za doslednu podršku Meksika teritorijalnom integritetu Republike Srbije.

Ukazano je na značaj redovnog održavanja političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova.