Održane političke konsultacije Srbije i Ukrajine

10. sep 2021.
Bilateralne političke konsultacije između Srbije i Ukrajine održane su danas u Kijevu.

Na sastanku je razgovarano o ukupnim odnosima između dve zemlje, perspektivama saradnje i razvoju ekonomskih odnosa.

Srpsku delegaciju predvodio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova   Nemanja Starović, a ukrajinsku zamenik ministra spoljnih poslova Vasilj Bodnar.

Srpska strana je istakla značaj održavanja bilateralnih konsultacija sa Ukrajinom i informisala ukrajinsku stranu o uspesima  Srbije na polju ekonomskih reformi, uspehu u borbi protiv pandemije virusa korona, kao i o prioritetima spoljne politike Srbije, procesu pristupanja EU i iskustavima Srbije na tom planu.

Naročita pažnja posvećena je ulozi ukrajinske i srpske manjine u obe države za jačanje veza između dva naroda, kao i razvoju prosvetne i kulturne saradnje i razmene studenata.

Starović je istakao da se nada da će ukrajinska strana učestvovati na predstojećem obeležavanju 60. godišnjice od održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih 11. i 12. oktobra na visokom nivou.

Ukrajinska strana je informisala o spoljnopolitičkim prioritetima Ukrajine, iskustvima Ukrajine u procesu vakcinacije protiv virusa korona , kao i o interesovanju ukrajinske strane za veoma uspešan proces vakcinacije u Srbiji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasilj Bodnar je istakao značaj Srbije za Ukrajinu u regionu Jugoistočne Evrope i odličan položaj ukrajinske manjine u Srbiji. Tom prilikom je naglasio da dve zemlje mogu ojačati veze u mnogim oblastima poput prosvetne i naučne saradnje i evropskih integracija i da je Ukrajini u tom procesu neophodna pomoć Srbije sa svojim dragocenim iskustvom u pregovorima o članstvu u EU.

Bodnar je ujedno izrazio nadu i da će bezvizni režim sa Srbijom uskoro biti proširen i da će građani obe zemlje moći da borave do 90 dana na teritoriji druge bez vize.