Političke konsultacije Srbije i Japana

18. okt 2021.
Bilateralne političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Japana na nivou pomoćnika ministra održane su danas u video formatu.

U prijateljskom i otvorenom razgovoru razmenjena su mišljenja o saradnji Srbije i Japana u velikom broju oblasti bilateralne saradnje. Ocenjeno je da su odnosi dveju država u stalnom usponu, sadržajni i višeslojni i potvrđena je spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i dalje intenzivno povezivanje privreda dveju država, uz sve značajnije prisustvo renomiranih japanskih kompanija na našem tržištu.

U susret 140. godišnjici prijateljstva Srbije i Japana u 2022. godini,  kada se obeležava datum prve diplomatske prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ocenjeno je da ovaj važan jubilej predstavlja odličnu polaznu osnovu za dalje svestrano unapređenje naših odnosa.  S tim u vezi, razmenjena su mišljenja o predstojećim posetama i raznovrsnim aktivnostima i projektima koje uključuju ekonomske projekte i različite aktivnosti u sferi kulture i umetnosti.

Srpsku delegaciju je predvodio v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju ambasador Vladimir Marić, a japansku zamenik generalnog direktora za Evropu i ambasador za Zapadni Balkan Kunihiko Kavazu.