Predsednik

Predsednik Vučić uručio donaciju vakcina predsedavajućem i članovima Predsedništva BiH

02. mar 2021.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je na aerodromu u Sarajevu kontingent vakcina kompanije Astra Zeneka, koji Republika Srbija donira Bosni i Hercegovini i poručio da bi u regionu trebalo da govorimo jednim glasom jer smo onda snažniji i jači i možemo brže da napredujemo.
Predsednik Vučić uručio donaciju vakcina predsedavajućem i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vučić je naveo da je na sastanku sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine predložio da se napravi veliki Samit Srbije i BiH u Beogradu, koji bi okupio sve nivoe vlasti, ali i privrednike obe zemlje.
 
„To bi bio najveći samit koji smo naprivili, samit poverenja i otvorenosti. Da vidimo kako da u budućnosti šire otvorimo granice jedni prema drugima, da imamo veću trgovinsku razmenu, kako bismo mogli više da povećamo plate i penzije našim građanima", rekao je predsednik Vučić. On je dodao da će insistirati na tome da balkanski narodi mogu sami sebi najviše da pomognu i istakao da donacija vakcina nije važna samo zbog vakcina već i zbog pitanja poverenja jednih u druge.
 

„Srećan sam ako ćemo ovim da spasimo pet, deset ili dvadeset života. To je važna i velika stvar. Zato što živimo jedni sa drugima i jedni pored drugih, nikog bližeg nemamo. I danas, kad smo svi očekivali pomoć od mnogo moćnijih, oslanjamo se jedni na druge. Snažniji smo kad imamo jedan glas prema Briselu, svetu, kad zajednički ukazujemo na probleme. Važno je da sarađujemo! Zajednički možemo da idemo mnogo brže napred, ako se zajedno budemo borili i verovali jedni drugima. Kada mi budemo razumeli da smo snaga, imaćemo najveću stopu rasta u Evropi. To jeste i biće politika Srbije“, naglasio je predsednik Vučić.
 

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je zahvalio predsedniku Vučiću na podršci u borbi protiv pandemije virusa korona vakcinama, podsetivši da je zahvaljujući rukovodstvu Srbije medicinskim radnicima iz Republike Srpske omogućena vakcinacija u Srbiji, a Federaciji BiH doniran kontingent vakcina.
 
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je istakao da se nada da će današnji susret značiti novi pomak u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije.
 
„Hvala na ovoj vrsti pomoći, pogotovo u ovim okolnostima, nedefinisanim odnosima sa Kovaksom i nabavkom vakcina", istakao je Komšić.
 
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović zahvalio je Srbiji i predsedniku Vučiću na iskazanoj solidarnosti.
 
„Solidarnost, poštovanje, uvažavanje, rešavanje otvorenih pitanja dogovorom i primenom međunarodnog prava kada dogovor nije moguć - to su prinicipi na kojima želimo da gradimo odnos", objasnio je Džaferović.

 

 

Izvor: predsednik.rs

Foto: predsednik.rs / Dimitrije Gol