Prijateljstvo i istorijsko savezništvo Srbije i Grčke

03. jun 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, Selaković je poručio da je Srbija čvrsto opredeljena da jača saradnju i intenzivira dijalog u svim oblastima sa Grčkom, posebno naglasivši značaj principijelne i uzajamne podrške našim ključnim pitanjima od nacionalnog interesa.

„Srbija i Grčka su bratske države koje veže istorijsko prijateljstvo i savezništvo, a naše je da danas koristimo te veze, kako bi u onome što radimo dali najbolje rezultate za građane naših zemalja i naše zemlje u celini“, istakao je Selaković.

Ministar je naročito zahvalio Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, dodavši i da je za Srbiju dragocena podrška zemalja članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova“.

Takođe, Selaković je poručio da Srbija ostaje dosledna u podršci teritorijalnom integritetu Grčke na kopnu i moru.

„Ministar Dendijas i ja smo se osvrnuli na dijalog Beograda i Prištine i afirmisali smo našu podršku dijalogu, kao jedinom sredstvu za iznalaženje održivog, kompromisnog, rešenja“, kazao je Selaković.

On je istakao da nam je veoma značajna podrška Grčke na našem evropskom putu, navevši i da visoko cenimo principijelnu poziciju i aktivno zauzimanje Grčke za nastavak proširenja EU i integraciju zapadnog Balkana.

Ministar je naveo da je na sastanku razgovarano o značaju uspostavljenog trilateralnog formata sa Kiprom, kvadrilateralnog sa Bugarskom i Rumunijom, ali i uspostavljanju novih  formata koji bi doprineli učvršćivanju naših pozicija u regionu.

Šef srpske diplomatije podvukao je da regionalna stabilnost i očuvanje mira nemaju alternativu, naročito u ovom trenutku potpunog prestrukturiranja geopolitičke arhitekture Evrope i sveta.

„Predstavio sam inicijativu Otvoreni Balkan, nadam se podršci tom formatu koji nije samo na liniji Srbija, Albanija, i Severna Makedonija, već su svi sa zapadnog Balkana pozvani da učestvuju u njemu“, kazao je ministar, dodavši i da veruje da tu i Grčka može da nađe svoje mesto.

Selaković je poručio da je Srbija otvorena za grčke investitore, podsetivši da su od 2001. do 2010. investitori iz ove zemlje bili drugi po visini investicija u Srbiji, iznevši uverenje da će ponovo doći do uspostavljanja bliže saradnje, imajući u vidu da je Srbija poslednje tri godine vodeća zemlja u svetu po nivou stranih direktnih investicija po glavi stanovnika.

„Zainteresovani smo za jačanje saradnje u oblasti energetike, naročito kada je reč o diversifikaciji snabdevanja važnim energentima“, naveo je ministar, rekavši i da smo, nakon poslednjeg susreta predsednika Vučića i grčkog premijera Micotakisa u Aleksandropolisu gde je otvoren LNG terminal, uvereni ćemo izgradnjom interkonektora između Srbije i Bugarske u skorom periodu i mi doći do gasa sa tog izvora.

Na kraju, Selaković je kazao da će se za nekoliko dana u Solunu opet sresti sa kolegom Dendijasom na Ministarskom samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, zahvalivši Grčkoj na trudu koji ulaže tokom predsedavanja toj inicijativi.

Ministar Dendijas je, zahvaljujući na gostoprimstvu, izjavio da o odličnim bilateralnim odnosima naše dve zemlje dovoljno govori i činjenica da je ovo njegova četvrta poseta Srbiji.

„Danas sam ovde u okviru turneje po zapadnom Balkanu, uoči samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji će biti održan u Solunu sledeće nedelje, koji se održava 20 godina nakon Solunskog samita, na kome je pokrenuta Agenda za zapadni Balkan. Ključna poruka koju prenosim svojim sagovornicima je – budućnost zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji“, kazao je Dendijas, dodavši da  Grčka pruža političku i tehničku podršku Srbiji kako bi se što više približila Evropskoj uniji i na kraju joj se i pridružila.

Grčki šef diplomatije izjavio je da Grčka ceni reformske napore u Srbiji, i poziva da se sa njima nastavi, baš kao i sa usklađivanjem sa spoljnom politikom EU.

„Što se tiče regiona, ceo region mora da gleda u zajedničku budućnost, a ne u prošlost. Moramo se pozabaviti izazovima koji su pred nama. S tim u vezi, razgovarali smo o mnogim temama, poput Otvorenog Balkana, što je inicijativa koja nama zvuči interesantno“, naveo je ministar Dendijas.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dendijas je naveo da je potrebno načiniti vidljiv napredak u pregovorima kako bi se došlo do sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma.

„Takođe, treba da pokušamo da gradimo regionalnu stabilnost i prosperitet kako bismo unapredili bilateralnu i regionalnu saradnju. Grčka ostaje posvećena daljem jačanju bilateralnih veza sa našim dugogodišnjim prijateljem, Srbijom. Srbija je značajan partner grčkoj poslovnoj zajednici. Naš privatni sektor je investirao skoro tri milijarde evra u Srbiju, i ponosni smo na to što su grčka preduzeća kreirala 25.000 radnih mesta“, naveo je ministar, dodajući da je Grčka spremna da i dalje investira u Srbiju, te da podržava nameru Srbije da otvori turističku kancelariju u Atini, budući da je Grčka jedna od najčešćih turističkih destinacija za srpske građane.

Na kraju, Dendijas je pohvalio saradnju Srbije i Grčke u međunarodnim telima i zahvalio na našoj podršci kandidaturi Grčke za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.