Selaković: Biće pritisaka, argumentima braniti poziciju Srbije

04. Mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da Srbija može da očekuje pritisak i iz Brisela i iz Vašingtona po pitanju KiM, a da Beograd treba da se bori i brani svoju poziciju i argumentovano štiti nacionalne i državne interese.

„To nije jednostavno. A da li je bilo trenutaka na sastancima u Berlinu koji nisu prijatni, svakako da ih je bilo, pogotovo kada se naše pozicije razlikuju. Ali to je razlog više da se dođe u Berlin, da se razgovara o tome. Ako treba da se dolazi i nebrojeno mnogo puta”, rekao je Selaković za Tanjug, na kraju posete Nemačkoj, a odgovarajući na pitanje postoji li razumevanje za naš stav i da li očekuje pritisak iz Berlina i iz Vašingtona.

Selaković je dodao da je danas znatno lakše predstavljati Srbiju nego pre sedam, osam ili 15 godina, ali da to ne znači i da su se promenile neke stvari u nemačkom pogledu na pitanje KiM i odnos Beograda i Prištine.

„Naše je da snagom argumenata pokušavamo da u razgovoru sa svakim s kim možemo, našu poziciju predstavimo i, ako je moguće, ojačamo”, naglasio je Selaković.

On je dodao da je predsednik Aleksandar Vučić uspeo upravo to, da ojača poziciju Srbije, te da danas kad se dođe u Berlin niste izloženi toj neprijatnosti da niko neće da vas sasluša.

„Nemački partneri hoće da nas saslušaju, da razgovaramo i to je jedan od rezultata posete, da ćemo nastaviti da razgovaramo. Njihovo interesovanje za Srbiju je veliko. A da li će nam biti lako - neće nikako”, zaključio je Selaković.

On je dodao da je bila čast predstavljati Srbiju u Berlinu ovih dana, uprkos teškim merama koje su ograničavale sastanke i viđenje sa kolegama iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova i Bundestaga.

Selaković je napomenuo da je Nemačka kao razvojni motor, jedna od najvažnijih država EU, sa Francuskom, neko ko podržava EU put Srbije i prema Srbiji ima strog pristup, ali fer, u smislu da nam se kaže šta predstavlja problem i šta treba da uradimo zajednički.

On je podsetio da je Nemačka naš najvažniji spoljnotrgovinski partner i zemlja čija privreda najviše ulaže u privredu Srbije.

„Ovde sam čuo ozbiljne pohvale na račun srpske privrede“, rekao je Selaković.

Primetio je da je da bilo dosta interesovanja nemačkih novinara o saradnji Srbije sa Rusijom i Kinom, te naveo da je iskoristio priliku da ponovi da Srbija s jedne strane čvrsto stoji na EU putu i posvećena je tom kursu, ali da istovremeno neguje prijateljstva koja traju već decenijama, neka i vekovima.

„Ali i u Pekingu i u Moskvi uvek kažemo da smo mi država koja je na EU putu, koja svoj pravni, privredni sistem, svoje društvo priprema na to da postane deo EU i da ćemo to nastaviti da radimo i u budućnosti", zaključio je Selaković.

 

Vadeful: Jasno je da bi Srbija trebalo što pre da pristupi EU

Predsedavajući Radne grupe vladajuće CDU/CSU i poslanik u nemačkom Bundestagu Johan Vadeful rekao je danas da Nemačka smatra da bi Srbija što pre trebalo da pristupi EU.

Vadeful je nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem za Tanjug rekao da je imao dobar razgovor sa prijateljem iz Beograda i da je jasno da bi Srbija trebalo što pre da pristupi EU.

„Znamo da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade mnogo na ispunjavanju uslova. Nemačka je spremna da Vladi Srbije pruži svu pomoć", naglasio je on.

„Znamo da ćemo zajedno biti bogatiji kada Srbija bude članica EU. Biće to dobro za Evropu, ali i građane Srbije", poručio je Vadeful.

Poslanik vladajuće stranke izrazio je nadu da je ovim razgovorom dat dodatni doprinos jasnom putu Srbije u EU.

Ministar Selaković završio je večeras dvodnevnu posetu Berlinu razgovorom sa Vadefulom.

Ranije danas on se sastao sa svojim nemačkim resornim kolegom Hajkom Masom, savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel Janom Hekerom, i drugim važnim predstavnicima nemačke politike.

Posetu je započeo juče govorom na Odboru za EU nemačkog Bundestaga, kao i razgovorom sa poslanicima Grupe prijateljstva sa Jugoistočnom Evropom, te sa nemačkim privrednicima.

 

 

Izvor: Tanjug