Selaković: Izuzetno veliki potencijali za saradnju sa Gvatemalom

30. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je na kraju dvodnevne posete Republici Gvatemali da postoje izuzetno veliki potencijali za saradnju sa tom nama prijateljskom i bratskom državom, da su pozdravljeni ekonomski uspesi Srbije i da je Gvatemala još jednom potvrdila principijelnu i čvrstu podršku našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Selaković je naglasio da je tokom susreta sa predsednikom Gvatemale Alehandrom Eduardom Đamateijem Faljom i ministrom spoljnih poslova Pedrom Brolom bio u prilici da iznese najnovije detalje o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, o tome kakva je naša pozicija, kao i o tome kako se trudimo da diplomatskim i mirnim sredstvima rešavamo sva otvorena pitanja.

„Još jednom smo dobili potvrdu principijelne i čvrste podrške Gvatemale našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu. To je ono što naše odnose čini još čvršćim”, poručio je ministar Selaković.

Sumirajući rezultate posete Gvatemali, šef srpske diplomatije je preneo je da je bio pravi ponos i čast predstavljati Srbiju u ovoj centralnoameričkoj zemlji.

Podsetio je da Gvatemala i Srbija iduće godine proslavljaju 140 godina diplomatskih odnosa i da je malo država u tom delu sveta sa kojima možemo na takav način da se pohvalimo jednim tako velikim jubilejom.

„Dogovorili smo se da za iduću godinu pripremimo jedan sveobuhvatni sporazum o saradnji naše dve države, kako u oblasti ekonomije, tako i u oblasti sporta, omladine, prosvete, nauke,turizma i drugih oblasti od zajedničkog interesa za naše dve države”, rekao je ministar Selaković.

Najavio je da će ministar spoljnih poslova Gvatemale biti na čelu delegacije koja će u Beogradu predstavljati tu zemlju na obeležavanju 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ministar Selaković kaže da i u Gvatemali i u Srbiji postoji spremnost za potpisivanje sporazuma o ukidanju viza za putovanja.

„Razgovarali smo i o što skorijoj organizaciji biznis foruma. U Gvatemali postoji jedno selo koje je u čast naše države i našeg prijateljstva ponelo ime Srbija. Potrudićemo se da za nekoliko porodica obezbedimo izgradnju kuća koje su stradale tokom zemljotresa ovde u Gvatemali”, rekao je ministar Selaković.

Naglasio je da su potencijali za saradnju Srbije i Gvatemale izuzetno veliki i da je o tome razgovarao sa tamošnjim privrednicima.

„Ono što je bila posebna čast jeste da sam uz posetu Kongresu, bio u prilici da prisustvujem i svečanoj sednici Spoljnopolitičkog odbora kongresa Gvatemale. Na toj sednici obratio sam se ne samo Spoljnopolitičkom odboru, nego i čitavom centralnoameričkom diplomatskom koru koji je ovde predstavljen u Gvatemala Sitiju”, rekao je ministar Selaković.

Podvukao je da je Srbija svugde dočekana aplauzom, da se rado sluša o našem ekonomskom uspehu, o reformama koje je još kao predsednik vlade u našoj zemlji pokrenuo Aleksandar Vučić, ali i o regionalnim inicijativama koje su u Centralnoj Americi nešto što je sve aktuelnije i što pomaže državama tog regiona da objedinjujući svoje snage imaju mnogo bolje i efikasnije prisustvo na svetskom tržištu i uopšte na svetskoj političkoj sceni.

U završnici posete, šef srpske diplomatije sastao se sa privrednicima Gvatemale i sa gradonačelnikom Gvatemala Sitija Rikardom Kinjonesom sa kojim je razgovarao o saradnji Beograda i Gvatemala Sitija.

„Poseta je bila izuzetno dobra, ali se nadamo i posetama naših gvatemalskih kolega u toku narednih 12 meseci Srbiji, kada ćemo zajedno biti u prilici da proslavimo ovaj veliki jubilej, 140 godina diplomatskih odnosa”, naveo je šef srpske diplomatije.