Selaković: Od EU očekujemo više razumevanja i vrednovanja onoga što smo do sada uradili

04. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je punopravno članstvo u EU cilj Srbije, ali da ono što želimo da vidimo jeste više razumevanja i vrednovanja onoga što smo do sada uradili u reformama.

Ministar Selaković je, učestvujući na 21. Beogradskom ekonomskom forumu, rekao da Srbija nije u prilici u kojoj su bile Malta, Kipar, Poljska, Češka, Slovačka, Estonija, Litvanija i Letonija, a koje su imale propisane uslove za priključenje i datum prijema u članstvo kada ispune uslove.

“Naš slučaj je takav da se metodologija promenila i kao takvu smo je odmah prihvatili, da više nema konačne liste uslova, već da imamo pomerajuću metu gde, kada ispunimo jedan uslov, onda se postavi neki novi. Konačno, nemamo zacrtan datum kada možemo da postanemo država članica”, rekao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da se od Srbije tražilo da trči maraton, a onda joj je neko na 40. kilometru rekao da je fino sve što je urađeno, ali da sada treba da istrčimo još 20 kilometara.

To, navodi ministar Selaković, zvuči izazovno i zanimljivo, ali se postavlja pitanje ko to može da preživi i da li svi imamo dovoljno jaku kondiciju da na takav način trčimo.

“Mi smo na slučaju Srbije pokazali da možemo čak i to. Ali ono što je očekivanje svih nas jeste da to bude valorizovano na pravi, ispravan način”, naglasio je šef srpske diplomatije.

Naveo je da smo pokazali da imamo državno rukovodstvo koje se na prvom mestu oslanja na sopstvene snage, koje ne odustaje od evropskog puta i da se to vidi po onom što smo uspeli da uradimo na svim poljima.

Ministar Selaković je rekao da više od 50 odsto građana Srbije podržava evropske integracije i podsetio da je u nekom trenutku procesa evrointegracija u nekim današnjim državama EU taj procenat podrške bio znatno niži.

Naveo je i da je 2020. godina, kao trenutak izbajanja pandemije, u našem regionu ostavila mnoge posledice, jer se stanovništvo mnogih država razočaralo u samu EU, očekujući od nje mnogo veću pomoć.

“Srbija nije samo očekivala tu pomoć, nego je imala takvog predsednika i vladu koji su gledali šta možemo sami da učinimo, pa smo onda pomogli prvo sebi, a onda se usudili da pomognemo drugima i pokažemo solidarnost koja nam je svima prekopotrebna”, rekao je ministar Selaković.

Naglasio je da smo se kao država i društvo sami nosili sa brojnim izazovima, ali da nema dileme da je 68 odsto naše trgovinske razmene sa zemljama EU i da su države članice Unije najveći investitori u srpsku privredu.

“Kada vidite da smo prvi po privlačenju stranih direktnih investicija, kada vidite koliko je sve više ulaganja iz zemalja EU u srpsku poirvredu, ne treba vam bolji pokazatelj na kom je onda nivou vladavina prava u Srbiji. Niko ko vodi računa o svom kapitalu neće da ga uloži tamo gde je to nesigurno. Kapital je osetljiv i odlazi tamo gde je sigurno. Tako je i našem slučaju, a uveren sam da ćemo, zadržavajući ovakav kurs kao do sada, uspeti da zadržimo evroentuzijazam”, poručio je šef srpske diplomatije.

Kaže da to neće biti lako, ali i navodi da je u slučajevima ranijih pristupanja EU svakako rasla podrška Uniji i da je uveren da će tako biti i u slučaju Srbije.