Selaković: Pet decenija diplomatskih odnosa sa Bangladešom dobar zalog za buduću saradnju

26. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je pet decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Narodne Republike Bangladeš dobar zalog za buduću saradnju naše dve države i naglasio da je prilikom posete toj zemlji video spremnost za produbljivanje odnosa.

Sumirajući dvodnevnu posetu Bangladešu koju je ocenio kao istorijsku, ministar Selaković je naveo da je imao priliku da se sastane sa ministrom inostranih poslova Bangladeša Abdulom Momenom i predsednicom parlamenta Širi Čodari, kao i sa predstavnicima veoma velike privredne zajednice Bangladeša.

„Dve države imaju dobru istoriju odnosa koja je počela pre 50 godina, kada je Jugoslavija bila jedan od promotera novouspostavljene državnosti Bangladeša, onaj ko je uveo Bangladeš u Ujedinjene nacije i u Pokret nesvrstanih zemalja. To nasleđe naše prošlosti od pre pola veka jeste dobar zalog za buduću saradnju naše dve države. Mogu sa ponosom da kažem da sam kod naših prijatelja u Bangladešu video i želju i volju i entuzijazam da se svaka vrsta saradnje sa Srbijom produbljuje”, rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naveo da je sa ministrom inostranih poslova Bangladeša potpisao dva za nas važna dokumenta - sporazum o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše i memorandum kojim otpočinjemo održavanje redovnih političkih konsultacija između naša dva ministarstva.

„To je jedna vrsta otvaranja vrata svim drugim vidovima saradnje. Ono o čemu smo posebno razgovarali je potreba za zaključivanje nekoliko sporazuma u oblasti privredne, odnosno ekonomske saradnje”, rekao je ministar Selaković i precizirao da je reč o sporazumima o ukidanju dvostrukog oporezivanja i o promociji i zaštiti uzajamnog investiranja.

Šef srpske diplomatije je preneo da se razgovaralo i o nužnosti zaključenja sporazuma o razmeni radne snage i naveo da je na gradilištima u Srbiji u poslednjih nekoliko godina sve više radnika iz Bangladeša, koji su vredni i čijim radom su prilično zadovoljne kompanije koje ih angažuju.

„I taj vid saradnje je potrebno ozvaničiti i pravno regulisati jednim sporazumom koji bi obezbedio, kako zaštitu samih radnika i njihovih prava, tako i zaštitu investitora, odnosno kompanija koje ih budu angažovale”, naveo je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, Bangladeš je zemlja koja je po teritoriji slična zajedno Srbiji, Crnoj Gori i BiH, u kojoj živi gotovo 180 miliona ljudi, jedan je od najvećih izvoznika radne snage, u svetu je broj jedan kada je u pitanju proizvodnja tekstila i jedan je od najvećih  izvoznika te vrste proizvoda u ceo svet.

Ministar Selaković je naveo da je Bangladeš veoma zanimljivo tržište za određene vrste naših proizvoda, na prvom mestu prehrambenih proizvoda, a da je danas imao prilike da sa predstavnicima Privredne komore Bangladeša razgovara i o izvozu srpskih jabuka na ovo ogromno tržište.