Selaković: Srbija ima jako liderstvo i sve preduslove da sačuva mir i stabilnost

05. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je u izazovnim vremenima važno sačuvati političku stabilnost i mir, a da Srbija ima sve preduslove za to zbog jakog liderstva, strateške vizije, političke stabilnosti i opredeljenja za politiku vojne neutralnosti.

Ministar Selaković je, gostujući na Televiziji „Hepi“, rekao da situacija jeste dramatična ne samo u Evropi i našem širem regionu, već u čitavom svetu, a da su događaji na istoku Evrope koji su započeti 24. februara označili promenu čitave geopolitičke i bezbednosne arhitekture.

„Te promene nose potpunu nepredvidivost“, naveo je šef srpske diplomatije i dodao da je Srbija izložena pritiscima koji su najviše koncentrisani na predsednika Aleksandra Vučića, kao i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja od početka ima vrlo jasan i principijelan stav kada je reč o poštovanju međunarodnog prava.

Ministar Selaković je naveo da je sredinom maja prisustvovao godišnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu i da je tom prilikom od nemalog broja ministara inostranih poslova zemalja članica EU slušao lekcije o poštovanju teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država kao ključnih pravila međunarodnog prava koja, nažalost, u slučaju Srbije ne važe.

Tako se, dodao je Selaković, moglo čuti od jednog ministra inostranih poslova da njegova država čvrsto podržava teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, a posle toga je rekao da njegova zemlja podržava i pozdravlja zahtev Prištine da uđe u Savet Evrope.

„Ja ga pitam, šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije, oni prećute, i onda se suočite sa vrhunskim licemerjem i dvostrukim standardima gde niko sa zapadnog Balkana ne napravi nijedan milimetar u evropskim integracijama, a Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo. S jedne strane, u kojim granicama dobiju taj status, kada je Srbija trebalo da stekne status kandidata rekli su da imaju jedan Kipar, aludirajući na teritorijalne probleme koji postoje na Kipru, i da im tako nešto ne treba, a danas drugi stiču status kandidata, Ukrajina u kojoj nažalost bukti rat i Moldavija“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je rekao da ako neko nama promoviše teritorijalni integritet i suverenitet kao vrhovni princip međunarodnog prava, onda mora da zna da je taj princip počeo pre 23 godine da se ignoriše, a da je pre 14 godine ozbiljno prekršen u Srbiji.

Ministar Selaković je naglasio da Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i Ukrajine i Moldavije i naveo da Moldavija nije uvela sankcije Rusiji, a da istovremeno postoji pritisak na Srbiju da to uradi, te da se tu vidi politika dvostrukih aršina na koju smo, nažalost, navikli.

Selaković je naglasio da je najvažnije da se sačuva mir u situaciji kada Priština nastavlja sa  jednostranim potezima, a Aljbina Kurtija predstavnici određenih zemalja sa Zapada tapšu po ramenu.

„Srbija je faktor stabilnosti, nije reagovala na svaku provokaciju, a zahvaljujući predsedniku Vučiću svaka odluka i reakcija pažljivo je odmeravana. Srbija nije neko ko stvara probleme, ali svako ko prati stanje u našem regionu mora da zna da Srbija nije vreća za udaranje i da je Srbija spremna da štiti sebe i svoje nacionalne interese kada su oni ugroženi i kada je napadnuta. Svako ko želi da se igra vatrom to mora da zna. Ako neko hoće da sedne sa nama da rešavamo probleme, imaće partnera u nama, ali ako neko hoće da se iživljava nad našim narodom, mora biti svestan da mu to neće proći“, poručio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, mudra politika predsednika Vučića se pokazala kao ispravna, omogućila nam je privredni razvoj, a Srbija je danas uglednija i vojno mnogo respektabilnija i Srbija nije nikoga ugrožavala.

Ministar je rekao da je inicijativa „Otvoreni Balkan“, koja dobija sve veću podršku, rezultat i regionalne politike koju vodi predsednik Vučić, a da je garant te politike jaka i stabilna Srbija.

Prema njegovim rečima, veliki je pritisak na pet država članica EU koje nisu priznale tzv. „Kosovo", taj pritisak je veći nego ikad ranije i nego što je bio 2008. godine i ta akcija dugo traje.

„Na nama je da sa našim prijateljima negujemo prijateljske odnose. I oni su i pod pritiscima i ucenama. Na nama je da radimo sve što možemo da održavamo najbolje moguće prijateljske odnose sa tim državama i da razumemo da i njima nije lako zbog tih pritisaka“, naveo je Selaković i dodao da je na nama da govorimo istinu kako nikome ne bismo dozvolili da manipuliše pitanjem Kosova i Metohije i da naglašavamo posvećenost pravilima i principima međunarodnog prava.

Upitan o situaciji u BiH, ministar je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, uključujući i teritorijalni integritet Republike Srpske kao njenog sastavnog dela i da insistira na poštovanju i doslednoj primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je i garant kao njegov potpisnik.

„Ne smatramo da je bilo kakvo nametanje mera, odluka i sankcija nešto što je dobro. Bilo bi dobro da se predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta dogovaraju i svako rešenje koje bude postignuto među njima je rešenje prihvatljivo za nas“, naveo je šef srpske diplomatije.