Selaković: Svetosavlje putokaz čitavom srpskom narodu

27. jan 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je Sveti Sava dao putokaz čitavom srpskom narodu i da je prirodno što se današnja Srbija, koja se bori da se ekonomski i privredno uzdigne, idući putem duhovne obnove vraća svetosavlju.

Selaković, koji je svečanosti prisustvovao u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, istakao je da je svetosavlje između ostalog i sve ono što nas vezuje sa drugim narodima, sa našim susedima, bez obzira na veru ili naciju kojoj pripadaju. 

"U svetosavlju je sabrana naša želja da živimo zajedno u miru i ljubavi, u bratstvu sa drugima. Ima li lepšeg mesta da se ova poruka izgovori nego ovde u Skoplju? Ima li čvršćeg i verodostojnijeg načina da se nekome obavežete na ljubav i prijateljstvo od svetosavskog pečata? Uveren sam da nema", kazao je Selaković. 

Prema njegovim rečima, u moralnom i duhovnom smislu Sveti Sava je nedostižni uzor običnim ljudima, ali je kompas i svetionik vaskolikom srpstvu, a svi zaveti srpskog roda, bili oni vidovdansko-kosovski oni orašački, samo su borba ili za odbranu ili za obnovu svetosavskog zaveta.

"Sve što srpski narod danas ima na određeni način ima osnove u svetosavlju. Naša državnost ima korene u političkom i diplomatskom pregalaštvu Svetoga Save. Naša duhovnost počinje od Svetoga Save. Naša nacionalna samosvest kreće se u duhovnim prostranstvima koje je utemeljio Sveti Sava", objasnio je Selaković.

Ističući da je duhovnost srpskog naroda integralna i nedeljiva i da svetosavlje ne poznaje fizičke prepreke i granice, Selaković je konstatovao da je zato svejedno da li se svetosavskoj akademiji prisustvuje u Skoplju, Beogradu, Banjaluci, Bijelom Polju, Pljevljima, Temišvaru, Čikagu, Beču ili Ljubljani. 

On je podsetio na Mihajla Pupina, čiji su preci iz Makedonije došli u Banat, a koga je majka, kako je sam ispričao u svojoj autobiografiji, u svet ispratila nakon što ju je u snu posetio Sveti Sava. 

"Kao što je majka Pupina rodila ne samo za sebe već za ceo svet, tako je i majka Savu rodila ne samo za nas Srbe već za sve čestite ljude dobre volje", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije zahvalio je ovom prilikom vladi i građanima Severne Makedonije na srdačnom prijemu i pokroviteljstvu proslave Savindana u Skoplju.    

Na Svetosavskoj akademiji su se okupljenim pripadnicima srpske nacionalne zajednice, koja Savindan proslavlja kao Nacionalni praznik Srba u Severnoj Makedoniji, takođe, između ostalih, obratili severnomakedonski premijer Dimitar Kovačevski i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.