Selaković: Veliki prostor za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Irana

17. Apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Seleković započeo je zvaničnu posetu Iranu susretom sa zamenikom ministra industrije, rudarstva i trgovine i predsednikom iranske Organizacije za promociju trgovine Hamidom Zadbumom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima intenziviranja ekonomskih odnosa naših dveju država.

Ministar Selaković je konstatovao da je Iran tradicionalni partner Srbije i prijateljska zemlja, i da je u obostranom interesu da dobri politički odnosi budu iskorišćeni za unapređenje ekonomske saradnje.   

Srbija je, kako je dodao, zainteresovana za ponudu iranskih partnera da se razgovara o sporazumu o slobodnoj trgovini između naše dve države. 

Sagovornici su ocenili da su oblasti u kojima je moguće unaprediti saradnju brojne, poput farmaceutske industrije, prehrambene industrije i poljoprivrede, automobilske industrije, IT sektora, industrije nameštaja, tekstilne i mašinske industrije... 

Selaković će prvog dana posete Teheranu razgovarati i sa iranskim kolegom, ministrom inostranih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom, a narednog dana sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, predsednikom parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom i ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem.