Srbija postala članica Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj

14. feb 2024.
Republika Srbija postala je nova članica Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj - IFAD na 47. zasedanju Upravljačkog saveta ove organizacije u Rimu.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova ambasador Goran Aleksić

U svom obraćanju, šef delegacije je zahvalio predsedniku IFAD Alavaru Lariju, državama članicama, kao i svima koji su podržali članstvo Srbije u ovoj organizaciji. Podsetivši da je Srbija u sklopu Jugoslavije bila aktivna u IFAD, istakao je da ovaj čin predstavlja na neki način, povratak Republike Srbije u organizaciju.

Ambasador Aleksić preneo je da je poljoprivredni sektor četvrti najveći sektor u Srbiji, što doprinosi da pitanje bezbednosti hrane ostane jedan od primarnih ciljeva, uz zaštitu ekosistema, prirodnih resursa i biodiverziteta.

U skladu sa aktivnostima kojima se bavi IFAD, državni sekretar Aleksić izrazio je nadu da će članstvo u ovoj organizaciji doprineti unapređenju razvoja poljoprivrede u Srbiji, pre svega kroz pomoć ugroženim grupama u ruralnim područjima.

Tokom zasedanja održan je sastanak sa predsednikom IFAD Larijom, na kojem je iskazano obostrano zadovoljstvo zbog povratka Srbije u organizaciju, kao i spremnosti za učešće Republike Srbije u programima IFAD od uzajamne koristi.